Jordanski ministar vanjskih poslova u prvoj posjeti Siriji od izbijanja rata

Nakon Damaska, Ayman Safadi posjetit će i Tursku kako bi razgovarao sa zvaničnicima te zemlje o humanitarnim potrebama poslije zemljotresa.

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi doputovao je u Damask, u prvoj takvoj posjeti između dva susjeda (Reuters)

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi doputovao je u Damask, u prvoj takvoj posjeti između dva susjeda koji su u nizu sporenja oko regionalnih pitanja od izbijanja sirijskog sukoba, prenosi Fena.

Nakon njegove posjete, kako bi se pokazala solidarnost zbog nedavnog potresa, slijedi posjeta Turskoj, koja će se fokusirati na humanitarne potrebe i to kako Jordan, susjed koji je primio desetke hiljada sirijskih izbjeglica, može pomoći u tekućim operacijama pomoći, saopćili su jordanski zvaničnici.

“Safadi će razgovarati o potrebama humanitarne pomoći koje su neophodne dvjema zemljama”, navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova i dodaje da će humanitarni avioni letjeti u obje zemlje u srijedu.

Sirijski predsjednik Bashar al Assad susreo se sa Safadijem na sastanku čiji su značaj jordanski zvaničnici umanjili kao političku gestu prema Damasku kome se čvrsti američki saveznik protivi u nizu regionalnih pitanja.

Jordan poslao velike pošiljke pomoći

Assad nastoji izvući političku korist od potresa u kome su poginule hiljade i u Turskoj i u Siriji, i nada se da će to iskoristiti kako bi prekinuo sankcije Zapada i ublažio diplomatsku izolaciju svoje zemlje, prenosi Fena.

Jordan je otpremio velike pošiljke pomoći u obje zemlje, a kraljevstvo je poslalo medicinsku bolnicu u Tursku i organiziralo nekoliko velikih letova i konvoja pomoći preko sjevernog graničnog prijelaza zemlje sa Sirijom.

Jordan je podržao glavne pobunjeničke grupe koje su nastojale da svrgnu Asada, ali je kasnije podržao vojnu kampanju pod ruskim vodstvom koja je povratila kontrolu vladinih snaga nad južnom Siriju iz pobunjeničkih ruku.

Napori da se poboljšaju veze posustali su otkako je Assad razgovarao krajem 2021. s kraljem Abdullahom prvi put od sukoba u kojem, prema jordanskim navodima, Damask nije prijemčiv za zahtjeve međunarodne zajednice u pravcu inkluzivnog političkog rješenja, prenosi AP.

Izvor: Agencije