Izraelski ministar: Hoćemo još naselja na Zapadnoj obali

Devet naselja je dobro, ali nije dovoljno, izraelska zemlja pripada narodu Izraela, kaže Itamar Ben-Gvir.

Veći dio međunarodne zajednice smatra naselja nelegalnim i preprekom za mir (EPA - Ilustracija)

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir izjavio je da bi želio vidjeti više jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali, nakon što su evropski i američki zvaničnici izrazili zabrinutost zbog izraelske odluke o davanju statusa općina tim naseljima.

“Izraelska zemlja pripada narodu Izraela”, kazao je on, nakon saopćenja o zabrinutosti Washingtona i evropskih saveznika Francuske, Njemačke, Italije i Velike Britanije o gradnji novih jevrejskih naselja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U nedjelju je Izrael izdao retroaktivno ovlaštenje za devet izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i objavio masovnu izgradnju domova u novim naseljima, nakon čega je američki državni sekretar Antony Blinken rekao da je “duboko zabrinut” tim potezom.

“To je naša misija, to je naša doktrina. Devet naselja je dobro, ali nedovoljno. Hoćemo još”, poručio je Ben-Gvir.

Najava izgradnje 10.000 domova

Međunarodna zajednica smatra da su sva jevrejska naselja na tom području nelegalna, što Izrael osporava, a Palestinci ih vide kao glavnu prepreku sklapanju mira s Izraelom.

Izraelske vlasti su najavile masovnu izgradnju domova u novouspostavljenim naseljima, a ministar finansija Bezalel Smotrich rekao je da se radi o 10.000 domova.

Palestinci nastoje da se sva jevrejska naselja i ispostave uklone iz Zapadne obale i Istočnog Jerusalema, odnosno sa teritorija na kojima Palestina teži da izgradi buduću državu.

Izrael je na Zapadnoj obali izgradio gotovo 140 naselja, u kojima živi skoro 600.000 Jevreja od kako je okupirao Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem u ratu 1967. godine.

Izvor: Agencije