UN: Zbog nivoa mora, neke zemlje mogle bi nestati

Porast nivoa mora, pogoršan klimatskim promjenama, ugrožava egzistenciju budućih generacija, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Nnivo mora u 1900-im porastao je više nego u bilo kojem stoljeću tokom prethodnih 3.000 godina (Reuters/Ilustracija)

Porast nivoa mora, pogoršan klimatskim promjenama, ugrožava egzistenciju budućih generacija i sve više doprinosi sukobima i nestabilnosti širom svijeta, upozorio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

“Porast nivoa mora je tonuća budućnost. Povećanje nivoa mora nije samo prijetnja. To je množitelj prijetnji”, rekao je on u Vijeću sigurnosti UN-a tokom sastanka o sigurnosnim rizicima vezanim za porast nivoa mora.

Dodao je da “za stotine miliona ljudi koji žive u malim otočkim državama u razvoju i drugim nižim obalnim područjima širom svijeta, porast nivoa mora predstavlja bujicu nevolja”.

“Povećan nivo mora prijeti životima i ugrožava pristup vodi, hrani i zdravstvenoj zaštiti”, rekao je Guterres, prenosi Anadolija.

Čelnik UN-a ukazao je na štetne ekonomske posljedice prodora slane vode na ključne industrije, uključujući poljoprivredu, ribarstvo i turizam, kao i štetu na vitalnoj infrastrukturi.

‘Egzodus biblijskih razmjera’

Svjetska meteorološka organizacija procjenjuje da je nivo mora u 1900-im porastao više nego u bilo kojem stoljeću tokom prethodnih 3.000 godina.

Ta pojava se dijelom može pripisati topljenju morskog leda u vodama Antarktika i Arktika, za koje je organizacija procijenila da su na najnižim kombiniranim nivoima ikada zabilježenim u januaru.

Zagrijavanje površine i temperature mora uzrokovane klimatskim promjenama doprinijele su zabrinjavajućem fenomenu.

“Posljedice svega toga su nezamislive. Nisko ležeće zajednice i pojedine zemlje mogle bi zauvijek nestati. Bili bismo svjedoci masovnog egzodusa čitavog stanovništva biblijskih razmjera”, rekao je Guterres.

Izvor: Agencije