Eurozastupnici traže ostavku Olivera Varhelyija

Kamere su zabilježile da je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku na sjednici Evropskog parlamenta zastupnike nazvao ‘idiotima’.

Oliver Varhelyi je objavio izvinjenje i rekao da se radilo o privatnom razgovoru, koji se odnosio na drugu temu (EPA)

Evropski zastupnici traže da komesar za proširenje Oliver Varhelyi podnese ostavku zbog incidenta koji se desio u Evropskom parlamentu u utorak dok je odgovarao na pitanja zastupnika o proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan.

Kamere su zabilježile da je Varhelyi nazvao zastupnike “idiotima”.

Nakon odgovora na pitanje jednog zastupnika, on je sjeo na svoje mjesto i na mađarskom jeziku navodno izgovorio: “Koliko drugih idiota još ima?”

Neki zastupnici također traže pokretanje istrage o komesaru.

Tako je mađarski opozicioni zastupnik lijevog centra Csaba Molnar rekao da EP “mora zahtijevati ostavku”.

Varhelyi je u srijedu objavio izvinjenje i rekao da se radilo o privatnom razgovoru sa šefom njegovog kabineta koji se odnosio na drugu temu.

“Iskreno žalim zbog nesporazuma oko moje opaske na plenarnoj sjednici EP-a… Ovo je bilo povezano s privatnim i tekućim razgovorom na mađarskom [jeziku] između mene i mog šefa kabineta o sasvim drugoj stvari, koja je izvučena iz konteksta. Izvinjavam se zbog eventualnog nesporazuma oko toga”, napisao je Varhelyi.

Kritike zbog podrške Vučiću i Dodiku

Dodao je da u potpunosti poštuje “sve institucije EU-a, uključujući EP i njegove uvažene članove”, prenosi Tanjug.

“Želio bih zahvaliti uvaženim zastupnicima EP-a na jučerašnjoj razmjeni mišljenja, koja je bila odlična prilika da se razgovara o geopolitičkim pitanjima od izuzetnog značaja na Zapadnom Balkanu”, napisao je Varhelyi.

Ovo nije prvi put da EP kritizira Varhelyija.

Rezolucija EP-a od 18. januara o primjeni vanjske i sigurnosne politike EU-a sadrži paragraf u kojem se poziva Evropska komisija da pokrene “nezavisnu i nepristrasnu istragu” o Varhelyiju kako bi se utvrdilo da li ponašanje komesara za proširenje i susjedsku politiku “krši kodeks ponašanja članova EK-a”.

Grupa socijalista i demokrata, inicijator ovog amandmana, u saopćenju u januaru ocijenila je, između ostalog, da komesar “dosljedno umanjuje napade predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na demokratiju i, navodno, čak je pomagao separatističke akcije [aktuelnog predsjednika bh. entiteta Republika Srpska] Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada