Poziv NATO-u: Reagirajte brže ako Rusija napadne Poljsku

Uzimamo veoma ozbiljno našu sigurnost, poručio poljski predsjednik Andrzej Duda.

Duda: Želimo da nas doživljavaju kao kredibilnog saveznika na istočnom krilu NATO-a (Reuters)

Poljski predsjednik Andrzej Duda pozvao je Sjevernoatlantsku alijansu (NATO) da djeluje brže u slučaju napada iz Rusije, ističući potrebu za novim sigurnosnim planovima NATO-a za istočni bok, javlja agencija Anadolija.

“Uzimamo veoma ozbiljno našu sigurnost i ono što možemo ponuditi našim saveznicima. Međutim, očekujemo nove sigurnosne planove za istočni bok alijanse. Željeli bi da NATO brže reagira na potencijalni napad”, rekao je Duda na konferenciji za novinare s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu.

Kredibilni saveznik

Do ove izjave došlo je dva dana nakon što su avioni NATO-a presreli tri ruska vojna aviona u blizini Poljske.

Ministarstvo odbrane Nizozemske saopćilo je da se nepoznata letjelica približila poljskoj zoni odgovornosti NATO-a iz Kalinjingrada – ruske eksklave koja se nalazi između članica NATO-a i EU, Poljske i Litvanije.

“Želimo da nas doživljavaju kao kredibilnog saveznika na istočnom krilu NATO-a”, rekao je Duda, dodajući da Poljska poduzima aktivnosti unutar NATO-a s ciljem pomoći Ukrajini, uključujući jačanje infrastrukture za skladištenje oružja na granici s Ukrajinom.

Pitanje isporuke aviona

Duda nije komentirao da li NATO treba dozvoliti članicama da pošalju ratne avione kako bi pomogli Ukrajini u borbi protiv Rusije.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je 30. januara rekao da bi Poljska mogla Ukrajini dati borbene avione F-16 ako NATO podrži tu odluku. No, Duda je početkom sedmice rekao kako Poljska možda neće moći isporučiti borbene avione ratom razorenoj zemlji. Poljska oklijeva zbog mogućnosti iscrpljivanja male flote, odnosno manje od 50 borbenih aviona.

Izvor: Agencije