Anketa: Biden ima manju podršku demokrata nego Trump republikanaca

Rezultati anketa bit će vjerovatno drugačiji kada neki drugi republikanci objave zvaničnu kandidaturu za unutarstranačke predizbore.

U anketi koja je provedena u periodu od 6. do 13. februara učestvovalo je 4.408 ljudi (EPA)

Demokratski glasači u SAD-u manje podržavaju Joea Bidena oko kandidature za predsjednika 2024. godine nego što to čine pristalice republikanskog predstavnika Donalda Trumpa, pokazala je anketa Reutersa i Ipsosa.

Registrirani članovi Demokratske stranke, njih 52 posto, smatraju da se Biden ne bi trebao kandidirati, nasuprot 40 posto republikanaca, koji isto kažu za Trumpa.

U anketi koja je provedena u periodu od 6. do 13. februara učestvovalo je 4.408 ljudi.

Američki mediji navode kako će rezultati anketa biti vjerovatno drugačiji onog trenutka kada i neki drugi republikanci objave zvaničnu kandidaturu za unutarstranačke predizbore.

DeSantis najozbiljniji rival

Bivši američki predsjednik Donald Trump je sredinom novembra prošle godine objavio zvaničnu nominaciju i pokrenuo predsjedničku kampanju za ulazak u Bijelu kuću.

“Povratak Amerike počinje upravo sada. Moramo sačuvati našu zemlju”, poručio je on prilikom objave kandidature.

Osim Trumpa, za republikansku predsjedničku nominaciju do sada je zvaničnu kandidaturu objavila samo bivša guvernerka iz Južne Karoline Nikki Haley.

Mediji navode kako bi Trumpov nekadašnji potpredsjednik Mike Pence također uskoro trebao obznaniti kandidaturu.

Kao mogući republikanski kandidati još se spominju Chris Sununu, Asa Hutchinson, Larry Hogan, Glenn Youngkin te guverner Floride Ron DeSantis, kojeg većina američkih medija vidi i kao najvećeg Trumpovog rivala.

Izvor: Agencije