Škotska premijerka Sturgeon podnijela ostavku

Postala je čelnica Škotske nacionalne stranke nakon referenduma 2014. godine na kojoj se većina Škota odlučili za ostanak u Velikoj Britaniji.

Nicola Sturgeon je na čelu škotske vlade zadnjih osam godina (EPA)

Škotska premijerka Nicola Sturgeon objavila je u srijedu ostavku, nakon osam godina provedenih na toj dužnosti, dodavši kako će nastaviti vršiti tu funkciju sve dok njena Škotska nacionalna stranka (SNP) ne izabere nasljednika, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

U izjavi koja je mnoge šokirala, čelnica SNP-a i najdugovječnija šefica škotske Vlade te također prva žena na toj funkciji, je rekla kako misli da je pravo vrijeme da se povuče.

“Od prvog trenutka na tom položaju vjerovala sam da dobro obavljati posao znači i gotovo instiktivno znati kada je pravo vrijeme nekome drugome ustupiti mjesto”, rekla je novinarima u rezidenciji Bute House u Edinburghu.

“U svojoj glavi i svom srcu znam da je taj trenutak sada. To je dobro za mene, moju stranku i moju zemlju.”

Referendum 2014.

Sturgeon je postala čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP) nakon referenduma 2014. godine na kojoj su se Škoti sa 55 posto za i 45 posto protiv odlučili za ostanak u Velikoj Britaniji.

Škotska vlada smatra kako su se okolnosti promijenile britanskim izlaskom iz Evropske unije. Tada se 62 posto Škota odlučilo za ostanak u evropskom savezu.

Sturgeon je velika zagovornica škotske nezavisnosti te traži novi referendum o tom pitanju.

Najviši britanski sud u novembru je odlučio da škotska Vlada ne smije održati novo glasanje bez dopuštenja britanskog Parlamenta.

Sturgeon je potom najavila da će iduće parlamentarne izbore pretvoriti u de facto glasanje o novom referendumu.

Podrška za nezavisnost narasla je iznad 50 posto nakon odluke Vrhovnog suda, no proteklih mjeseci pada, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije