Izvjestitelji UN-a optužuju Izrael za ‘domicid’

Stručnjaci Ujedinjenih naroda navode da su izraelske vlasti u januaru srušile 132 palestinska objekta u 38 zajednica na Zapadnoj obali.

Više od 475.000 Izraelaca živi u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali (EPA)

Tri posebna izvjestitelja Ujedinjenih naroda zatražila su da se Izrael proglasi odgovornim za rušenje palestinskih kuća na okupiranoj Zapadnoj obali, optuživši ga za “domicid”.

Nezavisni stručnjaci, koji imaju mandat Vijeća za ljudska prava, ali ne istupaju u ime UN-a, pozvali su u saopćenju međunarodnu zajednicu da poduzme korake kako bi se zaustavilo “sistemsko i planirano rušenje i zatvaranje kuća (…), proizvoljna preseljenja i prisilni izgon Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Stručnjaci navode da su izraelske vlasti u januaru srušile 132 palestinska objekta u 38 zajednica na Zapadnoj obali, među kojima su 34 stambene jedinice i 15 objekti finansirani iz donacija.

To je porast od 135 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine i uključuje pet rušenja kao oblika kazne.

“Sistemsko rušenje palestinskih kuća, izgradnja ilegalnih izraelskih naselja i sistemsko odbijanje građevinskih dozvola Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali može se nazvati ‘domicidom’ “, upozoravaju trojica stručnjaka, među kojima je Balakrishnan Rajagopal, posebni izvjestitelj za primjereno stambeno zbrinjavanje.

Masovno i sistemsko rušenje kuća civila

Krajem 2022. godine Rajagopal je zatražio da se “domicid” – masovno i sistemsko rušenje kuća civila tokom sukoba – proglasi posebnim zločinom u međunarodnom krivičnom pravu.

“Direktni napadi na kuće, škole, sredstva za život i izvore vode palestinskog naroda nisu ništa drugo do pokušaj Izraela da ograniči pravo Palestinaca na samoodređenje i ugrozi samo njihovo postojanje”, ističu stručnjaci u saopćenju.

“Izraelska taktika prisilnog preseljenja i izgona palestinskog naroda nema granica. U okupiranom istočnom Jerusalemu deseci palestinskih porodica izloženi su neposrednoj prijetnji izgona i prisilnog preseljenja zbog (…) diskriminatornih planova koji idu naruku širenju jevrejskih naselja”, dodaju.

Kolonizacija okupiranih teritorija je “nezakonit čin po međunarodnom pravu i usporediv je s ratnim zločinom”, ističu.

Više od 475.000 Izraelaca živi u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, gdje živi 2,8 miliona Palestinaca.

Izraelski sigurnosni kabinet je 12. februara izvijestio da će odobriti devet novih kolonija na okupiranoj Zapadnoj obali, nakon niza palestinskih napada u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Izvor: Agencije