Rusima koji su pobjegli od rata odobreno napuštanje aerodroma u Južnoj Koreji

Za dvoje od pet Rusa koji mjesecima žive na aerodromu Incheon kako bi izbjegli borbe u Ukrajini je odobreno podnošenje zahtjeva za status izbjeglica.

Advokati koji zastupaju Ruse očekuju da će imigracijske vlasti podnijeti žalbu (AFP)

Sud u Južnoj Koreji odobrio je dvojici Rusa – koji su se mjesecima nalazili na međunarodnom aerodromu Incheon u toj zemlji – pravo da podnesu zahtjev za status izbjeglice i napuste zgradu terminala.

Okružni sud u Incheonu u utorak je, međutim, odbio molbu za azil jednom ruskom državljaninu, ne navodeći razloge za tu odluku.

Trojica Rusa su sletjela na aerodrom u oktobru nakon što su pobjegli iz Rusije kako bi izbjegli mobilizaciju za borbe u Ukrajini.

Južnokorejsko ministarstvo pravosuđa odbilo je njihove zahtjeve za izbjeglički status, rekavši da izbjegavanje vojne službe nije valjan razlog za dobivanje azila u Južnoj Koreji. Svi vojno sposobni muškarci u Južnoj Koreji moraju služiti 18 mjeseci u vojsci u sklopu državne službe.

Odbijanje dodjele statusa izbjeglica je ostavilo te muškarce – čiji je advokat tražio da se ne imenuje iz zabrinutosti za sigurnost njihovih porodica u Rusiji – mjesecima zaglavljene u tranzitnom području aerodroma, što ih je natjeralo da pokrenu slučaj pred sudom.

“Pozdravljamo odluku suda o dvojici [Rusa], ali je žalosno što je odbio zahtjev trećeg”, rekao je Lee Jong-chan, advokat koji zastupa njih trojicu.

“Došli su ovdje pokušavajući da izbjegnu ubijanje nevinih ljudi i stradanje u ratu koji je pokrenula njihova domovina. Trebalo im je četiri mjeseca samo da dobiju pravo da podnesu zahtjev za izbjeglički status”, rekao je.

Zahtjev za azil

Njima dvojci će sada biti dopušteno da prekinu višemjesečni boravak na aerodromu i bit će smješteni u Južnoj Koreji dok prolaze kroz proces odobravanja azila, koji bi mogao trajati godinama.

Treći Rus ima pravo da podnese žalbu na odbijenicu, ali u međuvremenu mora ostati živjeti na aerodromu. Još dva Rusa također žive na aerodromu. Sud će odlučiti o njihovim zahtjevima za azil kasnije ovog mjeseca.

Advokat Lee rekao je Korea Timesu da povratak u Rusiju nije održiva opcija za trećeg muškarca.

“Male su šanse da bi se odlučio vratiti u Rusiju gdje bi se suočio s oštrom kaznom”, kazao je Lee.

Putovanje u drugu zemlju moglo bi biti opcija, dodao je. Lee je također rekao kako očekuje da će se imigracijske vlasti Južne Koreje žaliti na odluku suda.

“No čak i ako to učine, dvojica muškaraca kojim je odobren zahtjev i dalje će moći napustiti aerodrom u skladu s današnjom sudskom presudom”, rekao je za Korea Times.

Jedan od tražitelja azila – koji je u Južnu Koreju stigao 14. oktobra – rekao je novinama da ne može vjerovati u dobre vijesti.

“Bio sam toliko nervozan i zabrinut zbog suđenja da nisam previše razmišljao o tome što bih trebao učiniti kad napustim aerodrom”, napisao je u tekstualnoj poruci u utorak.

Iako je Južna Koreja potpisala međunarodne konvencije o izbjeglicama, zemlja obično svake godine prihvati samo nekoliko tražitelja azila.

Izvor: Al Jazeera i agencije