Francuski general: Grupa Wagner je ‘strašan protivnik’

Ruski plaćenici, koje predvodi Jevgenij Prigožin, blizak Vladimiru Putinu, igraju sve važniju ulogu u ruskom ratu protiv Ukrajine, kaže general Pierre Schill.

Plaćeničke grupe poput Wagnera postat će sve važnije u budućnosti, kaže načelnik Generalštaba francuske vojske (Reuters)

Ruska plaćenička grupa Wagner, koja je aktivna u invaziji na Ukrajinu, ali i u Africi, “strašan je protivnik”, zbog cijene koju je spremna platiti kako bi ostvarila svoje ciljeve, izjavio je vodeći francuski general.

Wagner, koga predvodi biznismen Jevgenij Prigožin, koji se smatra bliskim ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, igra sve važniju ulogu u ruskom ratu protiv Ukrajine, dok Moskva nastoji preokrenuti nedavne neuspjehe na bojnom polju.

Koristi neortodoksnu taktiku, uključujući kampanju za nalaženje novih regruta u ruskom zatvorskom sistemu, ali je također optužena za serijska zlostavljanja na bojnom polju, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

‘Stepen državne podrške’

“Oni [Wagner] nam šalju poruku da, kada se moramo suočiti s ovim milicijama negdje drugdje, one su u stanju platiti vrlo visoku cijenu u krvi da postignu svoje ciljeve i da budu strašan protivnik”, rekao je general Pierre Schill, načelnik Generalštaba francuske vojske.

Dodao je da će plaćeničke grupe poput Wagnera postati sve važnije u budućnosti.

Izjavio je da nisu svi tako efikasni kao Wagner, koji iza sebe ima “stepen državne podrške”, zbog Prigožinovih veza s Putinom.

Analitičari vide Prigožina i Wagner kako igraju ključnu ulogu u politici Kremlja, podržavajući ratobornu frakciju koja insistira da se rat nastavi.

“Wagner, jer se na ovaj ili onaj način bori da dobije svoje mjesto u Kremlju, i plaćajući pritom veliku cijenu, postavlja nam pitanja i govori nam da je to strašan protivnik”, rekao je Schill novinarima u Parizu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dugo je insistirao da Francuska nije suparnička strana u ratu izazvanom ruskom invazijom na Ukrajinu u februaru prošle godine, iako Pariz isporučuje oružje Kijevu.

Wagner je, međutim, također sve prisutniji u frankofonskoj Africi, gdje zapadne zemlje navode da je raspoređen u Burkini Faso, Centralnoafričkoj Republici i u Maliju.

Kao nakon pada Berlinskog zida

Njegovo prisustvo bilo je jedan od faktora iza povlačenja francuske vojske iz sve tri zemlje te je rezultiralo slabljenjem strateškog utjecaja Francuske u regiji.

Prigožin je u nedelju izjavio da su njegove trupe zauzele istočno ukrajinsko selo Krasna Hora, nekoliko kilometara od ključnog grada Bahmuta, koji Moskva pokušava zauzeti mjesecima.

Ukrajinsko predsjedništvo saopćilo je da je situacija u toj oblasti “teška”.

Posmatrajući svijet u cjelini, s Kinom i Iranom koje sve više suzbijaju neslaganja, Schill je rekao: “Vjerovatno smo u promjeni ere istog obima kao i one nakon pada Berlinskog zida.”

Izvor: Agencije