Portugal: Od 1950. u Katoličkoj crkvi 4.815 žrtava pedofilije

Hiljade maloljetnika bili su žrtve seksualnog nasilja unutar portugalske Katoličke crkve, doznaje se iz izvještaja nezavisne komisije.

Skandali s pedofilijom u Katoličkoj crkvi potresli su ranije SAD, Irsku, Njemačku, Francusku, Australiju... (EPA)

Od 1950. godine najmanje 4.815 maloljetnika bili su žrtve seksualnog nasilja unutar portugalske Katoličke crkve, doznaje se u ponedjeljak iz izvještaja nezavisne komisije koja je tokom jednogodišnjeg istraživanja ispitala više od 500 svjedoka.

“Ta svjedočanstva su nam omogućila da dođemo do mnogo većeg broja žrtava, izračunali smo da ih je najmanje 4.815”, rekao je koordinator komisije i dječji psihijatar Pedro Strecht prilikom predstavljanja konačnog izvještaja u Lisabonu, prenosi Hina.

Komisija je pojasnila da se ne radi o kriminalističkoj istrazi, jer je većinom nastupila zastara, ali da su zlodjela za koje zastara još nije nastupila proslijeđena pravosuđu.

Njih je sveukupno 25.

Krajem 2021. godine vrh Katoličke crkve u Portugalu je zadužio Strechta da okupi tim stručnjaka i ispita fenomen pedofilije unutar crkvenih redova.

‘Iskorjenjavanje zla iz crkve’

Predsjednik Portugalske episkopalne konferencije i biskup Leirie-Fatime Jose Ornelas oglasit će se u kasnije u ponedjeljak.

Portugalski biskupi bi se trebali okupiti početkom marta kako bi izvukli zaključke iz nezavisnog izvještaja te “iskorijenili to zlo iz crkve”, rekao je u januaru sekretar episkopalne konferencije Manuel Barbosa.

U aprilu 2022. godine je kardinal i patrijarh Lisabona Manuel Clemente izrazio spremnost “priznati greške iz prošlosti” i od žrtava “zatražiti oprost”.

Prije Portugala, skandali s pedofilijom u Katoličkoj crkvi potresli su brojne zemlje, od SAD-a, Irske, Njemačke, Francuske do Australije.

Izvor: Agencije