Stoltenberg neće produžiti mandat na čelu NATO-a

Odluku o novom generalnom sekretaru NATO-a tridesetočlani savez treba donijeti u julu na samitu u Vilniusu.

Mediji su objavili da će se Stoltenbergov mandat na čelu vojno-političkog saveza produžiti kako bi se očuvala stabilnost u vrijeme rata u Ukrajini (Reuters)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg završit će svoj mandat u oktobru, kako je i planirano, rekla je glasnogovornica saveza nakon što je njemački list objavio da bi mu članice mogle obnoviti mandat.

“Mandat generalnog sekretara Jensa Stoltenberga bio je produžen tri puta i on je odslužio ukupno gotovo devet godina”, rekla je Oana Lungescu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Mandat generalnog sekretara ističe u oktobru ove godine i on ne namjerava tražiti produženje”, dodala je.

Njemački list Welt am Sonntag objavio je da će se Stoltenbergov mandat na čelu vojno-političkog saveza produžiti kako bi se očuvala stabilnost u vrijeme rata u Ukrajini.

Na čelu NATO-a od 2014.

Ekonomista po struci i bivši predsjednik norveške Laburističke stranke, Stoltenberg je bio premijer od 2000. do 2001. te ponovo od 2005. do 2013. godine, a 2014. došao je na čelo NATO-a. U svojoj karijeri bio je i ministar finansija te energetike.

Članice Saveza žele da Stoltenberg predsjedava organizacijom u povodu 75. godišnjice koja će obilježiti na samitu u aprilu 2024. u Washingtonu, piše Welt.

Dodaje i da će Stoltenberg biti u poziciji da se takmiči za predsjednika Svjetske banke kada odstupi David Malpass otprilike u isto vrijeme.

Nema još pokazatelja ko bi mogao naslijediti Stoltenberga, ali Welt piše da su među vodećim kandidatima španski premijer Pedro Sanchez i britanski ministar odbrane Ben Wallace.

Bivši italijanski premijer Mario Draghi i rumunski predsjednik Klaus Iohannis također se spominju kao mogući kandidati, piše agencija dpa.

‘Vješt pregovarač’

Njemačka agencija napominje da je Stoltenberg stekao priznanja kao vješt pregovarač između 30 članica NATO-a koje se znatno razilaze u nekim pitanjima.

Posebno se smatra uspješnim u smirivanju spora o potrošnji za odbranu koje države članice Saveza trebaju izdvajati, a to je pitanje bilo goruće u vrijeme mandata bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Nedavno je Stoltenberg koordinirao NATO-ov odgovor na rusku agresiju protiv Ukrajine i poticao velike isporuke oružja Ukrajini kako bi se mogla braniti.

Stoltenberg je sada generalni sekretar NATO-a s drugim najdužim stažom u Savezu jer duže od njega bio je samo Joseph Luns iz Nizozemske koji je tu dužnost vršio od 1971. do 1984.

Odluku o novom glavnom sekretaru 30-člani savez treba donijeti u julu na samitu u Vilniusu. Odluka je jednoglasna.

Izvor: Agencije