Bolsonaro razmišlja o povratku u Brazil u ‘narednim sedmicama’

Bivši brazilski predsjednik, koji je optužen za poticanje nasilnog ustanka i negiranje izbora, rekao je okupljenima na Floridi da se namjerava uskoro vratiti kući.

Brzi povratak u Brazil mogao bi predstavljati rizike za Bolsonara, koji je optužen za poticanje nasilnog pokreta za poricanje izbora u svojoj domovini (EPA)

Bivši brazilski predsjednik Jair Bolsonaro rekao je da se planira vratiti u Brazil “u narednim sedmicama” nakon što je proveo više od mjesec dana u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bolsonaro je odletio na Floridu dva dana prije nego što je sadašnji predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva položio zakletvu kao novi predsjednik 1. januara, a kasnije je podnio zahtjev za šestomjesečnu turističku vizu kako bi nastavio svoj boravak u SAD-u.

“Ne postoji mjesto kao što je dom… Znamo da je Brazil fantastična zemlja”, rekao je Bolsonaro okupljenim Brazilcima u Boca Ratonu, pokazao je video koji je na internetu objavio CNN.

“I ja se želim vratiti u Brazil. Namjeravam se vratiti u Brazil sljedećih sedmica.”

Brzi povratak u Brazil mogao bi predstavljati rizike za Bolsonara, koji je optužen za poticanje nasilnog pokreta za poricanje izbora u svojoj domovini.

Pokrenuta istraga

Brazilski Vrhovni sud pokrenuo je istragu protiv Bolsonara zbog navodnog poticanja antidemokratskih protesta koji su završili upadom u vladine zgrade od strane njegovih pristaša u Braziliji.

Njegovi planovi da se vrati dovedeni su u pitanje nakon što je njegov advokat rekao novinskoj agenciji Reuters prošlog mjeseca da bi bivši predsjednik želio “uživati u turizmu u Sjedinjenim Američkim Državama nekoliko mjeseci prije nego što odluči koji će biti njegov sljedeći korak”.

Ipak, američki dužnosnik koji poznaje situaciju rekao je Reutersu ove sedmice da vjeruje da će se Bolsonaro vratiti u Brazil nakon karnevalskog festivala koji završava 22. februara.

Izvor: Al Jazeera i agencije