Umro Hans Modrow, posljednji vođa komunističke Istočne Njemačke

Modrow je u novembru 1989. postao čelnik Demokratske Republike Njemačke, nakon što su obavljene pripreme za ponovno ujedinjenje.

Modrow je bio kritičan prema jedinstvenoj njemačkoj državi, rekavši da je postignuta prebrzo i bezuslovno (EPA)

Posljednji predsjednik vlade Istočne Njemačke Hans Modrow umro je u 95. godini, objavila je krajnje lijeva stranka Die Linke s kojom je bio povezan.

Modrow je bio dugogodišnji čelnik Stranke socijalističkog jedinstva (SED), a u novembru 1989. je postao čelnik Demokratske Republike Njemačke (DDR).

Imenovanje je uslijedilo kada su obavljene pripreme za ponovno ujedinjenje Istočne sa Zapadnom Njemačkom.

Istočna Njemačka održala je slobodne opće izbore u martu 1990, a Modrow je napustio dužnost u aprilu.

Nastavio je služiti u Bundestagu i Evropskom parlamentu.

Bitna uloga u ujedinjenju Njemačke

“Ovim naša stranka gubi važnu osobu”, napisali su Dietmar Bartsch, čelnik Die Linke u njemačkom parlamentu i Gregor Gysi, bivši šef parlamentarne grupe.

“Cjelokupni miran tok uspostave njemačkog jedinstva bio je upravo njegovo posebno postignuće. To će ostati njegova politička ostavština”, napisala su njih dvojica u saopštenju.

Na Modrowa se gledalo kao na nekoga ko je držao malu, ali ključnu distancu od svemoćnog SED-a tokom vremena DDR-a. Zbog toga je 1970-ih poslan iz istočnoberlinskog centra moći u Dresden. To mu je zapravo išlo u prilog nakon pada zida 9. Novembra 1989.

Samo četiri dana kasnije, Modrow je postao premijer nakon što je izabran za predsjedavajućeg Vijeća ministara DDR-a i na toj je poziciji bio oko 150 dana.

Žal za komunističkim idealima

U martu 1990. njegova je vlada osnovala Treuhandanstalt, agenciju zaduženu za organiziranje prelaza istoka zemlje s planske na tržišnu privredu.

Usvojen je zakon koji je dobio ime po njemu a omogućio je brojnim vlasnicima kuća i farmi u DDR-u da kupe zemlju na kojoj se nalazila njihova imovina, od kojih su mnoge nakon rata eksproprirane po vrlo niskim cijenama.

Modrow je bio kritičan prema jedinstvenoj njemačkoj državi, rekavši da je postignuta prebrzo i bezuslovno. DDR je trebao dobiti više ustupaka od Zapadne Njemačke, tvrdio je.

Kao čovjek stare garde, žalio je za nekadašnjim komunističkim idealima DDR-a. U mnogim je intervjuima osuđivao ono što je nazivao “nepravednom državom”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada