Muskova kompanija Neuralink pod istragom

Kompanija koja radi na povezivanju mozgova s računarima pod istragom je Komiteta ljekara za odgovornu medicinu, nakon prijave grupe za prava životinja.

Praksa Neuralinka predstavlja opasnost po javno zdravlje i sigurnost, navodi Komitet ljekara za odgovornu medicinu (Reuters)

Kompanija Elona Muska koja se bavi moždanim implantima Neuralink pod istragom je Komiteta ljekara za odgovornu medicinu zbog metoda transporta, nakon što je grupa za prava životinja kontaktirala Ministarstvo saobraćaja SAD-a.

Komitet ljekara za odgovornu medicinu saopćio je da javna evidencija pokazuje da su neobučeni zaposleni u Neuralinku 2019. godine na Univerzitetu California izvodili eksperimente na rezus makaki majmunima, nakon čega su transportirali ”kontaminirane” uređaje koji su uklonjeni iz mozgova ”zaraženih” majmuna van sigurnosnog pakovanja, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Komitet je poručio da se iz njima dostavljenih medicinskih dosijea vezanih za majmune može zaključiti da su transportirani neuronski uređaji možda bili kontaminirani patogenima otpornim na antibiotike, uključujući stafilokoku i klebsielu, a koji mogu izazvati upalu pluća, infekcije krvotoka i meningitis.

‘Neuredna praksa’

Komitet je saopćio da su uređaji također bili kontaminirani Corinebacterium ulcerans, odnosno ”ljudskim patogenom u nastajanju”, koji može izazvati smrtonosnu difteriju.

”Podaci ukazuju na to da neuredna praksa Neuralinka predstavlja opasnost po javno zdravlje i sigurnost”, rekla je pomoćnica savjetnika u Komitetu ljekara za odgovornu medicinu Debora Dubow.

Neuralink je kompanija koja radi na povezivanju mozgova s računarima, što za krajnji cilj ima da pomogne u liječenju moždanih poremećaja, prevazilaženju povreda mozga i drugim primjenama.

Izvor: Agencije