Argentinu zahvatio toplotni udar nezapamćen u posljednjih 60 godina

U Argentini je zabilježen osmi toplotni udar od početka ljeta na južnoj hemisferi, s temperaturom od gotovo 40 stepeni.

Toplotni valovi počeli su u novembru (Reuters/Ilustracija)

Toplotni val nezapamćen u više od šest decenija zahvatio je Argentinu, gdje su u devet pokrajina na sjeveru i u centru zemlje izdata upozorenja na ekstremne temperature, saopćila je Državna meteorološka služba (SMN).

U toj je zemlji prije nekoliko dana zabilježen osmi toplotni udar od početka ljeta na južnoj hemisferi, s temperaturom gotovo 40 stepeni Celzija, a u protekloj deceniji bilo ih je četiri do pet tokom ljeta, podsjeća SMN.

Usporedbom svih perioda od novembra do januara, ljeto 2022.-2023. je najtoplije od 1961. stepeni, s porastom prosječne temperature za 1,7 stepeni, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Toplotni valovi počeli u novembru

“Jedan toplotni val je uobičajena klimatska pojava. No zbog klimatskih promjena toplotni valovi su češći i jači na svim kontinentima”, komentirao je za AFP meteorolog Enzeo Campetella. Toplotni udari počeli su u novembru.

SMN je u subotu izdao “narandžasti alarm” zbog ekstremnih temperatura u pokrajinama Corrientesu, Misionesu, San Luisu, Mendozi, La Pampi i Buenos Airesu te “žuti alarm” u Cordobi, Entre Riosu i San Juanu.

U Patagoniji (na jugu) temperatura je u četvrtak dosegla čak 42 stepena u priobalju pokrajine Rio Negra.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada