Rusija se boji da će Ukrajina zapadnim oružjem udariti duboko u rusku teritoriju

Kijev tvrdi da će oružje koje im SAD planira osigurati koristiti samo za napade na ruske snage na ukrajinskoj teritoriji.

Sjedinjene Američke Države objavile su da šalju novi paket naoružanja i municije Ukrajini vrijedan 2,2 milijarde američkih dolara (EPA)

Moskva ne vjeruje obećanjima Kijeva da neće koristiti zapadno oružje dugog dometa za udare duboko u rusku teritoriju, objavila je novinska agencija RIA, citirajući zvaničnika ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov, koji je u međuvremenu smijenjen, rekao je ove sedmice da će Kijev oružje koje im Sjedinjene Američke Države planiraju osigurati koristiti samo za napade na ruske snage na ukrajinskoj teritoriji.

“Ne može biti povjerenja u takve izjave jer su ukrajinske vlasti više puta pokazale svoju nepouzdanost i nesposobnost za postizanje dogovora”, rekao je za RIA-u voditelj odjela u ruskom ministarstvu Aleksej Polišjuk, prenio je Reuters.

Zapadno oružje

Sjedinjene Američke Države objavile su prošlog petka kako šalju novi paket naoružanja i municije Ukrajini vrijedan 2,2 milijarde američkih dolara.

U ovaj paket uključena je municija za rakete sisteme HIMARS kojima ukrajinske snage mogu gađati ciljeve iza ruskih linija, te dodatne jedinice zračne odbrane i oklopna vozila, saopćeno je iz Pentagona.

Nešto ranije, bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev, blizak šefu države Vladimiru Putinu, upozorio je NATO da ne šalju svoje oružje Ukrajini, jer bi poraz Rusije u Ukrajini mogao izazvati nuklearni rat.

„Poraz nuklearne sile u konvencionalnom ratu može izazvati nuklearni rat. Nuklearne sile nikada nisu izgubile velike sukobe od kojih zavisi njihova sudbina”, naveo je na Telegramu Medvedev, zamjenik predsjednika Savjeta za sigurnosti Rusije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada