Brazil odgodio pristajanje iranskih ratnih brodova u Riju

Odluka Brazila predstavlja gestu u smjeru jačanja veza s Bidenovom administracijom, nakon što su se američko-brazilski odnosi pogoršali za vrijeme Bolsonara.

Brodovi sada imaju dopuštenje za pristajanje između 26. februara i 3. marta (Arhiva)

Brazil je popustio pod pritiskom SAD-a i odbio zahtjev Irana da dva njegova ratna broda pristanu u Rio de Janeiru, rekli su izvori za Reuters, što se događalo u trenutku kada je brazilski predsjednik pripremao sastanak s američkim čelnikom Joe Bidenom, koji će se desiti danas.

Odluka Brazila predstavlja gestu u smjeru jačanja veza s Bidenovom administracijom, nakon što su se američko-brazilski odnosi pogoršali dok je na čelu Brazla bio desničar Jair Bolsonaro, ocjenjuje Reuters, prenosi Hina.

Ovaj potez je uslijedio uprkos tome što je nedavno izabrani brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva dugogodišnji protivnik američkih sankcija Teheranu, odnosno zagovornik neutralne vanjske politike.

Prema objavi u službenom vladinom glasniku, Brazil je 13. januara dao dopuštenje brodovima IRIS Makran i IRIS Dena da pristanu u luci u Riju od 23. do 30. januara.

Pomaknuti datumi

No taj je termin otkazan, a brodovi sada imaju dopuštenje za pristajanje između 26. februara i 3. marta, saopćilo je brazilsko ministarstvo vanjskih poslova.

Američki dužnosnik koji je direktno upoznat sa situacijom rekao je da je mogućnost da iranski ratni brodovi budu usidreni u Riju uoči Lulinog sastanka u petak u Washingtonu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom “bila nešto neugodno što se htjelo izbjeći”.

“Bilo je mnogo razgovora iza kulisa o tome na mnogo različitih nivoa”, rekao je neimovani dužnosnik za Reuters, ocijenivši da je dobra vijest da se datumi više neće poklapati.

Brazilski anonimni vojni izvor potvrdio je da je savezna vlada, preko ministarstva vanjskih poslova, pomaknula datume i blokirala pristajanje iranskih brodova, koji nisu mogli pristati u ranije predviđenom terminu.

Diplomatija sa Iranom

Glasnogovornik brazilskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da je “pogrešna pretpostavka” reći da je Washington vršio pritisak na Brazil.

“Brodovi koji nisu stigli između 23. i 30. januara nisu imali nikakve veze s nama, a onda je to pomaknuto na period od 26. februara do 3. marta. To nema veze sa SAD-om”, izjavio je glasnogovornik.

Američki State Department nije trenutno odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar.

Kako podsjeća Reuters, Luli je tokom njegovog prethodnog predsjedničkog mandata diplomatija s Iranom predstavljala jedan od naglasaka u naporima da ojača međunarodni položaj Brazila.

Godine 2010. pokušao je posredovati u nuklearnom sporazumu između Irana i SAD-a, putujući u Teheran kako bi se sastao s tadašnjim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom.

Lula se protivi američkim sankcijama Iranu, a odbio je i izabrati stranu u rusko-ukrajinskom ratu, rekavši da je Brazil neutralan i želi dijalog kako bi se postigao mir.

Izvor: Agencije