NATO održao vojnu vježbu u Rumuniji, testiran HIMARS

Američki i francuski vojnici, koji su dio borbene grupe NATO-a u Rumuniji vježbali su ispaljivanje bojeve municije iz mobilnog raketnog višecijevnog sistema HIMARS.

Zajedničke borbene vježbe na poligonu za obuku Kapu Midiji na obali Crnog Mora (EPA)

Američki i francuski vojnici, koji su dio borbene grupe NATO-a u Rumuniji, održali su vojnu vježbu sa ciljem testiranja odbrane istočnog boka alijanse.

Zajedničke borbene vježbe na poligonu za obuku Kapu Midiji na obali Crnog Mora, nazvane “Kraljevski orao 23”, obuhvatile su oko 350 pripadnika multinacionalnih borbenih grupa koji su vježbali ispaljivanje bojeve municije iz mobilnog raketnog višecijevnog sistema HIMARS američke proizvodnje, prenosi Tanjug.

Pojačano prisustvo na istoku

Francuski general Tricand de la Goutte, koji predvodi borbenu grupu, rekao je u izjavi za medije da je cilj vježbi da se “jačanje zajedničke sposobnosti” unutar multinacionalne grupe u slučaju da se suoči sa “stvarnim odbrambenim scenarijem”.

Kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu prošlog februara, NATO je pojačao prisustvo na istočnom krilu Evrope, uključujući slanje dodatnih multinacionalnih borbenih grupa članicama Alijanse Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj i Slovačkoj.

NATO je u januaru rasporedio osmatračke avione u Rumuniju, odakle će obavljati misije praćenja ruskih vojnih aktivnosti u blizini granica alijanse.

Izvor: Agencije