Vlada Moldavije podnijela ostavku, Rečean novi premijer

Premijerka Natalia Gavrilita odlazi nakon 18 turbulentnih mjeseci obilježenih posljedicama ruske invazije na u Ukrajinu.

Natalia Gavrilita je stupila na dužnost u augustu 2021. (EPA)

Moldavska premijerka Natalia Gavrilita objavila je u petak da njena vlada podnosi ostavku, nakon 18 turbulentnih mjeseci na vlasti obilježenih ekonomskom krizom i posljedicama ruske agresije na Ukrajinu.

“Vjerujem u moldavski narod. Vjerujem u Moldaviju… Vjerujem da ćemo prevladati sve poteškoće i izazove”, kazala je ona.

Kasnije u petak je predsjednica Moldavija Maja Sandu nominirala savjetnika za odbranu Dorina Rečeana za novog premijera, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sandu je objavila na konferenciji za novinare da je Rečean, koji je bio takođe sekretar moldavskog bezbjednosnog vijeća i bivši ministar unutrašnjih poslova, novi premijer.

Rečean je rekao da planira nastavak puta Moldavije ka Evropskoj uniji i dodao da će prioriteti njegove vlade biti red i disciplina, oživljavanje ekonomije, mir i stabilnost.

Velika energetska kriza

Bivša sovjetska republika s oko 2,5 miliona stanovnika pogođena je visokom inflacijom i pritiskom velikog broja ukrajinskih izbjeglica.

Pogođena je i prekidima u opskrbi električnom energijom zbog ruskih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu i pokušava se osloboditi ovisnosti o ruskom plinu.

Zbog rasta cijena, posebno plina iz Rusije, izbili su protesti, što je vlada ocijenila dijelom ruske kampanje destabilizacije vlade.

Gavrilita je stupila na dužnost u augustu 2021. godine nakon što je njena proevropska Stranka akcije i solidarnosti osigurala većinu u Parlamentu, s mandatom da se obračuna s korupcijom.

Moldavija je prošle godine dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

 

Izvor: Agencije