Grčka zabranjuje stranke čiji su čelnici osuđeni za kriminalno djelovanje

Izglasavanje zakona uslijedilo je nakon pokušaja bivših članova desne stranke Zlatna zora da učestvuju u nadolazećim parlamentarnim izborima s novom strankom.

U 2020. godini sud u Atini osudio je cijelo vodstvo Zlatne zore i mnoge njene članove na nekoliko godina zatvora zbog osnivanja kriminalne organizacije (EPA)

Stranke čiji su čelnici osuđeni za kriminalno djelovanje neće više moći učestvovati na parlamentarnim izborima u Grčkoj.

Konzervativna Vlada, koju predvodi premijer Kyriakos Mitsotakis podnijela je amandman na ovakav zakon, prenosi Hina.

Zakon se, također, primjenjuje kad kriminalci napuste čelništvo svoje stranke i postave osobu koja nema krivičnih presuda da ih zamijeni.

Prije je na snazi bio zakon koji je isključivao osobe kojima je presuda za krivični prekršaj bila potvrđena na višem sudu.

Prema novom zakonu, odjel grčkog Vrhovnog suda bit će odgovoran za isključivanje takvih stranaka iz parlamentarnog života.

Zlatna zora zabranjena

Izglasavanje zakona u Parlamentu uslijedilo je nakon pokušaja bivših članova krajnje desne rasističke stranke Zlatna zora da učestvuju u nadolazećim grčkim parlamentarnim izborima s novom strankom Grci za domovinu.

Izbori moraju biti održani najkasnije do jula.

U 2020. godini sud u Atini osudio je cijelo vodstvo Zlatne zore i mnoge njene članove na nekoliko godina zatvora zbog osnivanja kriminalne organizacije.

Stranka je prije imala predstavnike u Parlamentu i kratko je tokom finansijske krize bila treća najjača grčka stranka.

Na izborima 2019. godine nije uspjela preći prag od tri posto i od tada nema članova u Parlamentu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada