Francuska: Mora postojati jači međunarodni odgovor na iranski program balističkih projektila

Francuska ministrica vanjskih poslova navela je destabilizirajuće aktivnosti Irana i sve veću prijetnju koju predstavlja povećanje njegovog arsenala balističkih projektila.

IAEA je prošle sedmice saopćila da Teheran nije dosljedan u ispunjavanju svojih nuklearnih obaveza (Reuters)

Mora postojati jači “međunarodni odgovor” na prijetnju koju predstavlja iranski program balističkih projektila, poručila je francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna svom američkom kolegi Anthony Blinkenu, saopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

U saopćenju se navodi da su Colonna i Blinken u telefonskom razgovoru razgovarali o nizu tema, među kojima su Ukrajina i Iran, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

“Ministrica je navela destabilizirajuće aktivnosti Irana i sve veću prijetnju koju predstavlja povećanje njegovog arsenala balističkih projektila, proliferaciju raketa, uključujući i prema nedržavnim akterima i potrebu za jačanjem međunarodnog odgovora na ovu prijetnju”, saopćilo je ministarstvo.

Neophodnost saradnje sa IAEA-om

Također su razgovarali o potrebi da Iran u potpunosti sarađuje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), koja je prošle sedmice saopćila da Teheran nije dosljedan u ispunjavanju svojih nuklearnih obaveza.

Colonna i Blinken također su ponovili “punu podršku” Ukrajini, koju je napala Rusija prije skoro godinu dana, te razgovarali o napetostima između Armenije i Azerbejdžana.

Izvor: Agencije