FBI pretražuje kuću bivšeg potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea

Pence je kasnije rekao da su dokumenti koji su pronađeni u njegovoj kući ”odmah” osigurani i da je obaviješten Nacionalni arhiv.

Istražitelji FBI-a vrše pretres Penceove kuće u saveznoj državi Indiani (AP)

FBI vrši pretres kuće bivšeg potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea u Indiani, nakon što je njegov pravni tim obavijestio Nacionalni arhiv da je u kući pronađeno 12 povjerljivih dokumenata, objavio je danas CNN, pozivajući se na neimenovani izvor.

Očekuje se da će u narednim danima FBI također izvršiti pretres Penceove kancelarije u Washingtonu.

Tokom razgovora sa američkim ministarstvom pravde uoči pretresa, Penceov tim je ”izrazio želju” da ”potpuno sarađuje”, a članovi tima su naveli da ”ne vjeruju” da postoje povjerljivi dokumenti ni u njegovoj kući ni u njegovoj kancelariji, pošto su oni sami izvršili, kako je saopšteno, ”ono što su smatrali opsežnim pretresom”.

Penceovi advokati su u kući pronašli desetak dokumenata koji su sadržali brifinge vezane za Penceova putovanja u inostranstvo, a izvori američke medijske kuće navode da se dokumenti klasificirani kao ”nisko povjerljivi”.

Pence lično naredio pretres

Nakon vijesti da su u privatnim rezidencijama predsjednika SAD-a Joea Bidena pronađeni povjerljivi predsjednički dokumenti, Pence je svojim advokatima naložio da ”iz predostrožnosti” pretraže njegovu privatnu arhivu, nakon čega je objavljeno da su povjerljivi dokumenti pronađeni u njegovoj kući u Carmelu u saveznoj državi Indiani.

Pence je kasnije rekao da su dokumenti koji su pronađeni u njegovoj kući ”odmah” osigurani i da je obaviješten Nacionalni arhiv.

CNN navodi da se Pence trenutno nalazi u porodičnoj kući, dok se njegov advokat nalazi u njegovoj kući u Carmelu gdje FBI trenutno vrši pretres.

Ranije ove sedmice Specijalni savjetnik ministarstva pravde Jack Smith pozvao je Pencea na razgovor u okviru istrage koju vodi protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i njegove uloge u neredima tokom 6. januara 2021, i upada demonstranata u Capitol.

Izvor: Agencije