Bjelorusija: Odluka Poljske da zatvori granicu ‘katastrofalna’

Minsk tvrdi da bi taj potez, koji je nazvao ‘iracionalnim i opasnim’, mogao dovesti do kolapsa sa obje strane granice.

Poljska je u četvrtak saopćila, pozivajući se na sigurnosne brige, kako će zatvoriti ključni granični prelaz sa Bjelorusijom u Bobrowniki (EPA)

Bjelorusija je ocijenila odluku Poljske da zatvori granični prelaz između dvije države kao „katastrofalnu“, navodeći kako bi to moglo dovesti do “kolapsa” sa obje strane granice, prenosi agencija Fena pozivajući se na Reuters.

Poljska je u četvrtak saopćila, pozivajući se na sigurnosne brige, kako će zatvoriti ključni granični prelaz sa Bjelorusijom u Bobrowniki, s početkom u 12 sati po lokalnom vremenu u petak, dovodeći ionako neprijateljske odnose između dvije zemlje na novi minimum.

Nešto je kasnije, premijer Poljske Mateusz Morawiecki saopćio kako postoji mogućnost da njegova država zatvori i druge granične prelaze sa Bjelorusijom.

”Ne isključujemo mogućnost zatvaranja drugih graničnih prelaza sa Bjelorusijom. Razlog za to je što rastu tenzije sa Bjelorusijom, koju Rusi i Kremlj koriste kao svoj instrument”, rekao je on.

“Iracionalan” potez

Zvanični Minsk je kritizirao odluku u četvrtak, ali je otišao dalje u saopćenju objavljenom u petak, nazivajući taj potez iracionalnim i opasnim.

„Postupci poljskih vlasti mogli bi dovesti do urušavanja s obje strane granice“, navodi bjeloruski granični komitet u saopćenju objavljenom na društvenim mrežama.

Poljska je postala ključno utočište za protivnike predsjednika Aleksandra Lukašenka, a Varšava je postala jedna od najčvršćih pristalica Kijeva otkako je glavna saveznica Bjelorusije, Rusija, napala Ukrajinu u februaru 2022.

Zatvor za novinara

Nakon što zatvaranje stupi na snagu, bit će otvorena samo dva od šest glavnih kopnenih prelaza duž granice dvije zemlje od 400 kilometara, saopćile su bjeloruske granične snage.

„Zatvaranjem još jednog poljskog kontrolnog punkta situacija će postati katastrofalna“, dodaju bjeloruske granične snage, ukazujući na već postojeće duge redove na graničnim prelazima.

„Opterećenje na preostale dvije kontrolne tačke kritično će se povećati“, navodi se u saopćenju.

Minsk je također naveo kako vjeruje da je odluka namjerno osmišljena kako bi se „dodatno pogoršala situacija na granici i ograničila putovanja građana“.

Odnosi su dodatno zategnuti u srijedu kada je bjeloruski sud osudio novinara poljskog porijekla na osam godina zatvora, na suđenju za koje Varšava tvrdi da je politički motivirano, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije