Ukrajinska kolumnistica: Kijev vodi rat protiv dva neprijatelja, hoće li pobijediti?

Još od 2014. godine često se čuje rečenica da se Ukrajina bori protiv dva neprijatelja u isto vrijeme: Rusije i korupcije.

Prošle sedmice otkrivene su koruptivne aktivnosti u Ukrajini, što je dovelo do ostavke zamjenika ukrajinskog ministra odbrane (Getty)

Još od 2014. godine često se čuje rečenica da se Ukrajina bori protiv dva neprijatelja u isto vrijeme: Rusije i korupcije.

Orysia Lutsevych, voditeljica Ukrajinskog foruma u Chatham Houseu, u svom članku u britanskim novinama The Guardian navodi da nedavne ostavke visokopozicioniranih dužnosnika u Ukrajini bacaju svjetlo na bitku koju Kijev vodi da dokaže svijetu da Ukrajina nije korumpirana zemlja kako je Rusija pokušava predstaviti.

Što se tiče ozbiljnosti dvaju neprijatelja, vanjskog koji predstavlja ruska invazija i korupcije kao unutarnjeg neprijatelja, Lutsevych kaže da razorna ruska invazija predstavlja egzistencijalnu prijetnju Ukrajini, ali da korupcija podriva učinkovit otpor ruskoj invaziji i ometa težnje Ukrajine da izgradi bliske odnose s evropskim zemljama. Prema tome, smatra Lutsevych, iskorjenjivanje korupcije doslovno je postalo pitanje života i smrti za Kijev.

Ukrajinska kolumnistica ističe da Rusija nastoji narušiti međunarodno povjerenje u ukrajinsku vladu, u nadi da će to dovesti do usporavanja protoka zapadne pomoći i ograničiti zapadnu političku podršku Ukrajini.

Kremlj je ponavljao svoju propagandu da je Ukrajina nepopravljiva zemlja i da je korupcija raširena, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao, u svom govoru prije invazije, da, uprkos naporima ukrajinskih antikorupcijskih tijela, “korupcija i dalje cvjeta u zemlji, i da je još uvijek u punom cvatu, više nego ikad”.

Korupcija uprkos ratu

Prošle sedmice je Ukrajinu potresao korupcijski skandal u koji su bili uključeni istaknuti dužnosnici, prvi od ruske invazije na tu zemlju. Procurili su službeni dokumenti koji su otkrili prenapuhani ugovor o kupovini hrane od 350 miliona dolara koji je potpisalo ukrajinsko Ministarstvo odbrane. Zamjenik ministra infrastrukture Vasyl Lozinskyi također je optužen za izvlačenje novca iz budžeta predviđenog za pomoć koja će se distribuirati u zimskom periodu.

Lutsevych kaže da su ovi korupcijski skandali usmjerili pažnju svijeta prema Ukrajini kako bi vidjeli reakciju vlade predsjednika Volodimira Zelenskog i agencija za provođenje zakona na te koruptivne radnje, ističući da je ostavka zamjenika ministra odbrane Vyacheslava Shapovalova bila dobar početak bez presedana, pogotovo ako se uzme u obzir da on lično, najvjerojatnije, nije bio upleten u koruptivne aktivnosti.

Lutsevych smatra da je pozitivna stvar u onome što se dogodilo da su, čak i u ratnim uvjetima, usklađeni napori nezavisnih ukrajinskih medija i civilnog društva na razotkrivanju korupcije, kao i službeni napori u borbi protiv korupcije.

Na kraju je zaključila da ukrajinska bitka s korupcijom još nije gotova te da su mnogi pogrešno procijenili snagu antikorupcijske reakcije ukrajinske vlade i količinu promjena koje je uspjela postići u proteklih osam godina, baš kao što su ranije potcijenili sposobnost ove zemlje da se odupre ruskoj invaziji.

Izvor: Agencije