U Australiji pronađena izgubljena radioaktivna kapsula

Kapsula je izgubljena u divljini nakon gotovo sedmicu potrage duž dionice autoceste duge 1.400 kilometara.

Kapsula je bila dio mjerača koji se koristi za mjerenje gustoće željezne rude (EPA)

Australske vlasti u srijedu su pronašle radioaktivnu kapsulu izgubljenu u ogromnoj divljini nakon gotovo sedmicu potrage duž dionice autoceste duge 1.400 kilometara, rekao je dužnosnik hitne službe.

Vojska je provjerila kapsulu i ona će biti prebačena u sigurni objekt u gradu Perthu u četvrtak, rekao je ministar hitnih službi Stephen Dawson.

“Kada uzmete u obzir opseg istraživanja, locirati taj objekt bila je ogromna zadaća, a grupe za potragu doslovno su pronašle iglu u plastu sijena”, kazao je on novinarima, prenosi Hina.

Radioaktivna kapsula bila je dio mjerača koji se koristi za mjerenje gustoće željezne rude iz rudnika Gudai-Darri u udaljenoj australskoj regiji Kimberley.

Kapsula je bila dio mjerača koji se koristi za mjerenje gustoće željezne rude.

Rio Tinto je povjerio prevoz specijaliziranom izvođaču i u ponedjeljak se izvinio za gubitak koji se dogodio u nekom trenutku u posljednje dvije sedmice.

Malo vjerovatno da će se područje kontaminirati

Ruda se odvozila u postrojenje u predgrađu Pertha – udaljenost duža od dužine Velike Britanije.

Djelatnici Ministarstva za hitne slučajeve Zapadne Australije, uprave za nacionalnu sigurnost, stručnjaci za radijaciju i drugi pretraživali su dionicu autoceste u potrazi za malom kapsulom koja je izgubljena u transportu prije više od dvije sedmice.

Dužnosnici su rekli da je kapsula očito pala sa kamiona i sletjela na rub ceste, dodajući da je malo vjerovatno da će se to područje kontaminirati.

Srebrna kapsula promjera šest milimetara i duga osam milimetara sadrži cezij-137 koji emitira zračenje jednako primanju 10 rendgenskih zraka u sat vremena.

Ljudima je rečeno da ostanu najmanje pet metara udaljeni od kapsule ako je uoče jer bi izloženost mogla uzrokovati opekotine od zračenja ili radijacijsku bolest, premda se pretpostavlja da proći pokraj kapsule nosi relativno nizak rizik, sličan izlaganju rendgenskim zrakama.

Izvor: Agencije