‘The Times’: Ukrajina će iskrvariti na smrt ako Amerika ne pošalje avione F-16

Britanski list pojašnjava da snabdijevanje Ukrajine avionima predstavlja značajne praktične izazove, ali da to nije razlog da se odbije molba Kijeva da dobije oružje koje bi vjerovatno promijenilo pravila igre.

Priča o ukrajinskom ratu do sada je bila, u velikoj mjeri, priča o opskrbi oružjem

Britanski list The Times piše da će Ukrajina, ako je Amerika ne opskrbi lovcima F-16, vjerovatno iskrvariti na smrt, budući da populacija te države ne prelazi 43 miliona ljudi, od kojih su milioni pobjegli na Zapad, u usporedbi sa 146 miliona stanovnika Rusije.

List u uvodniku pojašnjava da snabdijevanje Ukrajine avionima predstavlja značajne praktične izazove, ali da to nije razlog da se odbije molba Kijeva da dobije oružje koje bi vjerovatno promijenilo pravila igre.

Dodaje se da ne bi trebalo uskratiti Kijevu avione F-16 samo zato što bi ruski predsjednik Vladimir Putin takav potez smatrao eskalirajućim, jer je već pokazao da je savršeno sposoban za eskalaciju svog rata bez obzira na sve što bi Zapad mogao učiniti.

Također, njegove bezuvjetne nuklearne prijetnje do sada su se pokazale kao blef, a Amerika i njeni saveznici moraju ostati uvjereni u svoje odvraćanje.

The Times je izrazio žaljenje jer je američki predsjednik Joe Biden, za sada, isključio mogućnost isporuke lovaca F-16 Kijevu.

Dodaje da je, kao što je slučaj s opskrbom tenkovima, bilo kakvo oklijevanje u vezi s nabavkom ovih aviona ili njihovih ekvivalenta neumjesno.

‘Bidenovo oklijevanje je žalosno’

Navodi da nekoliko eskadrila aviona F-16 nije čarobno rješenje, jer vođenje moderne i integrirane borbe zrak-zemlja zahtijeva vrijeme, obuku koja traje mjesecima i određene količine oklopnih vozila, artiljerije, aviona i raketa koji još nisu stigli tamo.

Također, lovcima će biti potrebni aerodromi s dugim pistama.

The Times navodi da je priča o ukrajinskom ratu do sada bila, u velikoj mjeri, priča o opskrbi oružjem koja se stalno odgađala, sve do tačke u kojoj je bilo očito da je to potrebno.

Dugo odlaganje između ukrajinskog ponovnog zauzimanja Hersona u oktobru i odluke donesene ovog mjeseca o slanju prijeko potrebnih naprednih tenkova nedvojbeno se pokazala skupom za Ukrajinu, jer je dopustila Rusiji da povrati malo zamaha.

List zaključuje da bi Amerika i njeni NATO saveznici trebali iskoristiti vrijeme za obuku i opremanje Ukrajinaca kako bi im F-16 i druge letjelice bile brzo isporučene kada taj trenutak dođe.

Izvor: Agencije