Štrajk pola miliona zaposlenih u Velikoj Britaniji

Obustavljen je željeznički saobraćaj te nastava u desecima hiljada škola a očekuju se i kašnjenja aviona, dok radnici traže veće plate zbog poskupljenja.

Današnji radnički štrajk najveći je u Velikoj Britaniji za više od deset godina (Reuters)

Deseci hiljada škola u Velikoj Britaniji su djelimično ili potpuno obustavile nastavu, obustavljen je i željeznički saobraćaj, a očekuju se kašnjenja aviona jer je približno pola miliona radnika stupilo u štrajk kako bi sindikati pojačali pritisak na Vladu sa zahtjevom za veće plate zbog poskupljenja, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Današnji radnički štrajk, najveći u Velikoj Britaniji za više od deset godina, organizirao je savez sindikata koji sačinjavaju radnici u obrazovanju, državni službenici, radnici javnog saobraćaja, granični zvaničnici, te vozači autobusa i vozova.

U narednim danima i sedmicama planirano je više protesta u koje će se uključiti medicinske sestre i osoblje hitne pomoći.

Štrajkovi, koji se u manjem obimu ponavljaju mjesecima, poremetili su život Britanaca, a još nije nađeno rješenje za spor sindikata i Vlade oko povišice plata i poboljšavanja uvjeta rada.

Najviša inflacija u 40 godina

Današnji koordinirani štrajkovi više djelatnosti znače eskalaciju protestnih akcija sindikata koji su posljednji put u Velikoj Britaniji bili tako organizirani 2011. godine, kada je više od milion radnika u javnom sektoru organiziralo jednodnevni štrajk u sporu oko penzija.

Inflacija u Velikoj Britaniji iznosi 10,5 posto, najviša u posljednjih 40 godina, izazvana naglim porastom cijena hrane i energije.

Premijer Rishi Sunak je britanskim zastupnicima rekao da su štrajkovi nastavnika „greška“, te naveo kako je njegova Vlada nastavnicima već dala najveće povećanje plata u posljednjih 30 godina.

Izvor: Agencije