Stoltenberg: NATO želi više prijatelja jer Rusija i Kina bliže sarađuju

Generalni sekretar NATO-a je tokom posjete Japanu rekao da Kina sve više ‘netransparentno’ ulaže u nuklearno oružje i rakete dugog dometa.

Stoltenberg je rekao da NATO ne smatra Kinu protivnikom, niti traži konfrontaciju (EPA)

Sve veće sampouzdanje Kine i njena saradnja s Rusijom izazov su ne samo za Aziju, već i za Evropu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, tražeći čvršću saradnju i više “prijatelja” za NATO u indo-pacifičkom regionu, prenosi Beta.

Stoltenberg je tokom posjete Japanu rekao da Kina sve više “netransparentno” ulaže u nuklearno oružje i rakete dugog dometa i bez angažovanja u dijalogu o kontroli atomskog naoružanja dok pojačava prijetnje Tajvanu.

“Činjenica da se Rusija i Kina približavaju i značajna ulaganja Kine i njene nove napredne vojne sposobnosti samo naglašavaju da Kina predstavlja prijetnju, izazov i za saveznike u NATO-u. Bezbjednost nije regionalna, već globalna stvar”, rekao je Stoltenberg u govoru na Univerzitetu Keio u Tokiju.

‘NATO ne smatra Kinu protivnikom’

Dodao je da “NATO mora da se pobrine da ima prijatelje” i da je važno bliže sarađivati s partnerima u Indo-Pacifiku jer Kina u saradnji s Rusijom “autoritarno odbacuje” međunarodni poredak zasnovan na pravilima, otvoren i demokratski.

Stoltenberg je rekao da NATO ne smatra Kinu protivnikom, niti traži konfrontaciju i da će Alijansa nastaviti da sarađuje sa Kinom u oblastima od zajedničkog interesa, kao što su klimatske promjene.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Mao Ning, izjavio je da je Kina ” za regionalni i globalni mir i stabilnost” i kritikovao NATO što je Kinu označio kao prijetnju i proširio vojne veze sa Azijom.

“Azijsko-pacifički region nije bojno polje za geopolitičko nadmetanje i taj region ne pozdravlja hladnoratovski mentalitet i blokovsku konfrontaciju”, rekao je Mao.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada