Ruski novinar osuđen u odsutnosti na osam godina zatvora

Aleksander Nevzorov, koji je proglašen krivim za širenje lažnih vijesti o ruskoj vojsci, u martu prošle godine je napustio Rusiju.

Rusija je donijela zakon kojim se određuju zatvorske kazne do 15 godina za one koji su osuđeni za namjerno širenje 'lažnih' vijesti o ruskoj vojsci (EPA)

Istaknuti ruski novinar Aleksander Nevzorov u srijedu je osuđen u odsutnosti na osam godina zatvora, nakon što ga je sud u Moskvi proglasio krivim za širenje “lažnih vijesti” o ruskoj vojsci.

Istražitelji su pokrenuli slučaj protiv Nevzorova prošle godine zbog objava na društvenim mrežama u kojima je optužio ruske oružane snage za namjerno granatiranje porodilišta u ukrajinskom gradu Marijupolju, za što je Moskva rekla da su lažne vijesti.

Sud je u saopćenju naveo da će kaznu služiti u koloniji ako se ikada vrati u Rusiju te mu je četiri godine zabranjeno upravljanje internetskim sadržajem.

Invaziju nazvao ‘zločinom’, a Ukrajinu ‘žrtvom’

Nevzorov, koji vodi YouTube kanal s blizu dva miliona pretplatnika, nazvao je istragu protiv sebe smiješnom i sa suprugom je napustio zemlju u martu prošle godine, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ukrajina mu je odobrila državljanstvo u junu, nakon što je javno osudio rusku invaziju, nazivajući rat “zločinom”, a Ukrajinu njegovom žrtvom.

Osam dana nakon početka invazije na Ukrajinu, krajem februaru prošle godine, Rusija je donijela zakon kojim se određuju zatvorske kazne do 15 godina za one koji su osuđeni za namjerno širenje “lažnih” vijesti o ruskoj vojsci.

Rusija je od tada blokirala pristup stranicama s vijestima koje objavljuju sadržaj što nije u skladu sa službenim stavom Moskve o sukobu, dok su deseci ruskih i međunarodnih novinskih kuća napustili zemlju.

Izvor: Agencije