Parlament Bugarske priznao Holodomor kao genocid nad Ukrajincima

Za rezoluciju su glasala 134 bugarska zastupnika, njih 26 bilo je protiv rezolucije, nijedan zastupnik nije bio suzdržan.

Parlament Bugarske: Prije Bugarske su dvadesetak država i Evropski parlament priznali Holodomor kao genocid (Reuters)

Parlament Bugarske 1. februara usvojio je rezoluciju kojom se Holodomor, vještačka glad Ukrajinaca koju su naredile sovjetske vlasti 1932. i 1933. godine i tokom koje su preminuli milioni osoba, priznaje kao genocid nad ukrajinskim narodom, prenose mediji iz Bugarske i Ukrajine.

Navodi se kako su za ovaj dokument glasala 134 zastupnika, njih 26 bilo je protiv rezolucije, nijedan zastupnik nije bio suzdržan.

“Svako negiranje, pravdanje i trivijaliziranje ovog genocida smatrat će se kao čin obeščašćivanja sjećanja na milione ljudi koji su ubijeni u Holodomoru“, navodi se u rezoluciji.

Milioni stradalih

Evropski parlament je 15. decembra prošle godine usvojio rezoluciju kojom se Holodomor priznaje kao genocid nad ukrajinskim narodom.

Iz Kyiv Independenta podsjećaju kako je, pored Bugarske, Holodomor (Gladomor) priznala 21 država svijeta, među kojima su Češka Republika, Rumunija, Irska i Njemačka.

Ukrajina svake godine odaje počast stradalima (između tri i 10 miliona) četvrte subote u novembru.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada