Molitveni doručak u SAD-u u novom obliku: Nekada je mogla doći i ruska špijunka

Od sada će iza organizacije Molitvenog doručka stajati Kongres i bit će mnogo manje gostiju iz inozemstva nego ranije.

Održavanje Molitvenog doručka izazivalo je kritike posljednjih godina, a kongresni zakonodavci su izrazili zabrinutost da nisu znali mnogo detalja o događaju (Reuters)

Tradicionalni nacionalni molitveni doručak vraća se u Washington i bit će održan u četvrtak 2. veljače, izvijestio je Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz američkog glavnog grada.

No, izgledat će drugačije u odnosu na nekoliko prethodnih desetljeća.

Sve će se odvijati u dvije zgrade. U Kongresu će biti predsjednik Biden s obitelji zajedno s nekih 300-njak zakonodavaca i on će se tu obratiti sudionicima tog skupa uz skroman stojeći doručak.

Inače, od 1953. godine američki su se predsjednici na Molitvenom doručku obraćali brojnim gostima iz cijelog svijeta u plesnoj dvorani hotela Hilton. Ove godine će u toj sali biti brojni gosti iz svijeta, među njima i gosti sa zapadnog Balkana ali, tu neće biti američkog predsjednika.

Zašto dolazi do promjena?

Događaj više ne vodi Međunarodna zaklada, koja se često naziva “Obitelj”, već umjesto toga novoosnovana Nacionalna zaklada za molitveni doručak, koju vodi bivši demokratski senator iz Arkansasa Mark Pryor.

“Kao i s mnogim drugim stvarima u našoj zemlji, godine COVID-a omogućile su članovima da stisnu dugme za resetiranje i organiziraju radnu skupinu za Molitveni doručak”, rekao je Pryor o ovom događaju za Religion News Service.

‘Vraćanje korijenima’

Novozamišljeno okupljanje omogućuje Kongresu da se “vrati svojim korijenima na skupu na kojem će se moliti za predsjednika, moliti za njegovu obitelj i administraciju, moliti za našu vladu i cijeli svijet”, rekao je Pryor.

Riječ je o tome da je održavanje Molitvenog doručka izazvalo kritike posljednjih godina, a kongresni zakonodavci su izrazili zabrinutost da nisu znali mnogo detalja o događaju. Mnogi nisu znali kako se taj skup organizira, tko je pozvan, kako se financira.

Na primjer 2018. godine, Maria Butina, koja je prisustvovala na dva prethodna Molitvena doručka, priznala je optužbe za zavjeru te da je radila kao neregistrirani strani agent u ime ruske vlade.

Ukratko, bila je ruska špijunka koja je uspostavila kontakte s moćnim ljudima uz američke administracije.

Od sada će iza organizacije Molitvenog doručka stajati Kongres i od iduće godine biti će mnogo manje gostiju iz inozemstva nego ranije.

Izvor: Al Jazeera