Glumac Alec Baldwin i rekviziterka optuženi za ubistvo iz nehata

Glumac je poricao odgovornost za pucanje, rekavši da je napeo revolver, ali da nikad nije povukao okidač.

Alec Baldwin: Pravi meci su strogo zabranjeni na setovima (Reuters)

Glumac Alec Baldwin i rekviziterka Hannah Gutierrez-Reed optuženi su za ubistvo iz nehata za fatalni pucanj od kojeg je stradala snimateljica Halyna Hutchins na setu vesterna Rust 2021. godine, rekao je glasnogovornik tužitelja američke savezne države New Mexico.

Okružna tužiteljica Mary Carmack-Altwies najavila je 19. januara da će podnijeti tužbu do kraja mjeseca, nakon mjeseci špekulacija da ima dokaze da je Baldwin pokazao kažnjivo nepoštivanje sigurnosnih propisa kad je revolverom kojim je vježbao ispalio pravi metak koji je usmrtio Hutchins.

Heather Brewer, glasnogovornica ureda tužioca, rekla je da je okružna tužiteljica podnijela tužbu protiv Baldwina i Gutierrez-Reed, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Priznao da je napeo revolver

Glumac je poricao odgovornost za pucanje, rekavši da je napeo revolver, ali da nikad nije povukao okidač i da je bio posao Gutierrez-Reed i drugih stručnjaka za oružje da osiguraju da u njemu nema metaka.

Gutierrez-Reed je rekla da je provjerila da su meci u pištolju lažni prije nego što ga je predala prvom asistentu redatelja Daveu Hallsu.

Halls je revolver predao Baldwinu, rekavši da je “hladan”, što znači da nema eksplozivno punjenje, prema policiji.

Prema sigurnosnim smjernicama u filmskoj industriji, glumci pretpostavljaju da u vatrenom oružju nema pravih metaka.

Pravi meci su strogo zabranjeni na setovima.

Izvor: Agencije