Bidenov advokat: FBI nije pronašao povjerljive dokumente u kući predsjednika

Agenti FBI su pregledali neke rukom pisane bilješke i druge materijale iz perioda kada je Biden bio potpredsjednik u administraciji Baracka Obame, rekao je advokat Bob Bauer.

Advokati američkog predsjednika već su ranije otkrili nekoliko povjerljivih zapisa u uredu koji je Joe Biden koristio dok je bio potpredsjednik (EPA)

Agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) nisu pronašli nikakve povjerljive dokumente u pretresu vikendice predsjednika Joe Bidena u Rehobothu u Delawareu, izjavio je predsjednikov advokat.

Agenti FBI-ja su pregledali neke rukom pisane bilješke i druge materijale iz perioda kada je Biden bio potpredsjednik u administraciji Baracka Obame, prenosi AP.

Pretres Bidenovih privatnih prostorija, treći po redu, pokazuje da se nastavlja istraga koja je sedmicama tiho provođena, piše Tanjug.

Bidenov advokat Bob Bauer rekao je da su agenti FBI proveli tri i po sata u pretresu kuće i da “nisu pronašli nikakve dokumente sa povjerljivim oznakama”.

Spremni na saradnju

Bauer je tokom svog izlaganja nastojao da prikaže predsjednika i njegov tim kao spremne na saradnju i potpuno transparentne rekavši da je pretres bio “planirani dalji korak u detaljnom i blagovremenom procesu koje provodi američko ministarstvo pravde”, istakavši da Biden i njegov tim u potpunosti “podržavaju i nastoje da olakšaju provođenje istražnih radnji”.

Bauer nije direktno pominjao bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, ali je njegova izjava imala za cilj da uporedi istragu Bidena sa “slučajem Trump”, u kojem su višemjesečni, beskorisni napori ministarstva pravde da se dobiju svi povjerljivi podaci, odnijeti na imanje bivšeg predsjednika u Mar-a-Lago na Floridi, kulminirali nalogom za pretres izdatom u augustu i zapljenom tridesetak kutija sa dokumenatima.

Suprotno tome, pretresi bivše Bidenove kancelarije i njegovih kuća u Delawareu izvršeni su uz saglasnost predsjednika i bez zvaničnog naloga.

Agenti pretresali kuću za odmor

Ranije je Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić javio da FBI pretražuju kuću za odmor američkog predsjednika, dodajući da su agenti u potrazi za novim povjerljivim dokumentima koje je eventualno Biden uzeo iz Bijele kuće kada je bio potpredsjednik.

Ministarstvo je ranije pretražilo dom demokratskog predsjednika u Wilmingtonu i ured koji je koristio.

U januaru je pronađena manja količina tajnih dokumenata u njegovoj garaži u Wilmingtonu, Delaware.

Nakon otkrića desetak dokumenata takvog tipa u nekadašnjem uredu Joe Bidena u Washingtonu kojim se služio dok je bio potpredsjednik, njegovi advokati pregledali su dvije njegove privatne rezidencije u koje su arhivi “mogli biti premješteni tokom tranzicije od 2017.”, saopćio je tada posebni savjetnik Bijele kuće Richard Sauber.

Protuzakonito je svjesno premjestiti ili zadržati tajne dokumente, iako ni sadašnji ili prethodni predsjednik ili potpredsjednik nisu optuženi za bilo kakav prestup.

Posebni istražitelji

Tajni dokumenti također su pronađeni u domu bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea, koji je rekao da preuzima odgovornost za pronađene dokumente.

Glavni državni tužitelj Merrick Garland imenovao je dva odvojena istražitelja da istraže Trumpovo i Bidenovo postupanje s tajnim dokumentima, s obzirom da obojica najavljuju učestvovanje na predsjedničkim izborima 2024.

Garland je istaknuo da će bivši državni odvjetnik tužitelj u Marylandu Robert Hur biti posebni istražitelj za Bidena.

Američke vlasti ponekad imenuju posebne istražitelje za politički osjetljive slučajeve koji svoje zadatke obavljaju uz određeni stepen nezavisnosti o ministarstvu pravosuđa, prenosi Hina.

Garland je u novembru imenovao Jacka Smitha posebnim istražiteljem za nadgledanje istraga ministarstva pravosuđa povezanih s odnosom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa prema povjerljivim dokumentima i njegovim nastojanjem da poništi rezultate izbora 2020.

Posebni istražitelji ponekad, ali ne uvijek, podižu krivične prijave.

Zakon iz 1978. obavezuje i američke predsjednike i potpredsjednike da svu dokumentaciju, e-mail poruke, pisma i radne dokumente predaju Nacionalnom arhivu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada