Britanski kolumnista: U ratnom vihoru, centar moći i utjecaja u Evropi seli se na njen istok

Zemlje srednje i istočne Evrope svojim realnim stavom o opasnostima koje predstavlja ruski imperijalizam stekle su moralni autoritet i dobile direktniju ulogu u procesu donošenja odluka na Starom kontinentu, piše Guardian.

Od izbijanja rata u Ukrajini, pritisak iz baltičkih zemalja i Poljske prisilio je Berlin na određene izbore Foto: EPA

Britanski list The Guardian objavio je članak u kojem se skreće pažnja na utjecaj koji sukob u Ukrajini ima na centre utjecaja u Evropi, te se razmatraju implikacije njemačkog oklijevanja, prije nedavnog pristanka na isporuku vojnih tenkova Ukrajini.

Jonathan Eyal, pomoćnik direktora Kraljevskog instituta ujedinjenih službi (RUSI), u svom članku u novinama navodi da su Poljska i baltičke zemlje moralno nadmašile Njemačku, dok je njemački sekretar Olaf Scholz mjesecima odugovlačio prije nego što je konačno pristao isporučiti Kijevu tenkove Leopard 2.

Iako broj njemačkih tenkova, koji će biti dodijeljeni Ukrajini, ne prelazi 14, njegovom odlukom je uklonjena velika prepreka koja je kočila ponovno naoružavanje Ukrajine.

Finska, Poljska, Portugal i Nizozemska već su najavile da će isporučiti Ukrajini dio svojih tenkova Leopard, a očekuje se da će Norveška i Španija donijeti sličnu odluku.

Centar strateške moći

Britanski kolumnista napominje da je sklonost njemačkog kancelara Olafa Scholza da strateške odluke donosi prekasno i pod prisilom nanijela veliku štetu evropskoj sigurnosti. To bi moglo imati katastrofalne posljedice u nadolazećim mjesecima zbog vrlo važnih odluka koje će NATO morati donijeti.

Kaže da se centar strateške moći u Evropi pomaknuo sa zapadnog ruba kontinenta, gdje su Njemačka i Francuska odlučivale o stvarima, prema srednjoj i istočnoj Evropi. Od izbijanja rata u Ukrajini, pritisak iz baltičkih zemalja i Poljske prisilio je Berlin na određene izbore.

Ističe da su zemlje srednje i istočne Evrope svojim jasnim i realnim stavom o opasnostima koje predstavlja ruski imperijalizam stekle moralni autoritet, a također su dobile direktniju i utjecajniju ulogu u procesu donošenja odluka na Starom kontinentu.

Zavisnost Evrope od SAD-a

Na osnovu navedenog, Eyal smatra da su se raspršili neki stari snovi o promoviraju “evropske strateške nezavisnosti” od Sjedinjenih Američkih Država. Scholz je prošle sedmice indirektno priznao zavisnost Evrope o Sjedinjenim Američkim Državama, tražeći da američki tenkovi prate njemačke kada budu isporučeni u Ukrajinu.

Eyal je zaključio da Njemačka mora priznati ovaj važan zaokret kada je u pitanju centar strateške moći u Evropi, što Scholz izgleda ne želi priznati.

Njegove nedavne izjave pokazuju kako on i dalje vjeruje u mogućnost vraćanja mirovnom poretku, ako Rusija povuče svoje snage iz Ukrajine, za koji je kaže da se ranije pokazao uspješnim i da će ponovno donijeti sigurnost u regiju.

Autor smatra da je to potpuna besmislica, budući da će se Berlin morati boriti da utječe na proces preoblikovanja evropske sigurnosne karte.

Izvor: Agencije