Britanski dokumenti: Bush naredio CIA-i da pronađe zamjenu za Arafata

Iz dokumenata se vidi da je američki predsjednik George W Bush palestinskog vođu smatrao ‘beskorisnim’, ali američka obavještajna agencija nije pronašla prikladnog nasljednika.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George W. Bush naredio je CIA-i da traži zamjenu za palestinskog vođu Yassera Arafata (Getty Images)

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George W. Bush naredio je CIA-i da traži zamjenu za palestinskog vođu Yassera Arafata nakon eskalacije Druge intifade 2001. godine, objavio je BBC citirajući nedavno objavljene britanske dokumente.

Napori SAD-a uslijedili su nakon neuspjeha pregovora u Camp Davidu 2000. između Arafata i tadašnjeg izraelskog premijera Ehuda Baraka.

Razgovori su uslijedili nakon eskalacije nasilja na okupiranim područjima Zapadne obale i Pojasa Gaze.

Prema dokumentima koje je objavio BBC, Bush je očekivao da će Ariel Sharon, koji je naslijedio Baraka, iskoristiti Pojas Gaze za sijanje podjela među Palestincima.

Dokumenti se bave raspravama koje su se vodile između Velike Britanije i SAD-a nekoliko mjeseci nakon što su Bush i njegova administracija, kojom su dominirali neokonzervativci, ušli u Bijelu kuću.

Američki veto u Vijeću sigurnosti

Kad je Bush inauguriran u januaru 2001, drugi palestinski ustanak bio je na vrhuncu.

Eruptirao je krajem septembra 2000. kada je Sharon ušao u dvorište džamije Al Aqsa, što su Palestinci vidjeli kao provokaciju.

Bushova administracija pozvala je Arafata da zaustavi ustanak kako bi postavio temelje za početak sigurnosnih pregovora s Izraelom.

Također je stavila veto na nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, koji je predložio slanje UN-ovih posmatračkih snaga da zaštite palestinske civile od izraelskih snaga na okupiranim područjima.

Nakon što su pregovori prekinuti, održani su telefonski razgovori između Busha i tadašnjeg britanskog premijera Tonyja Blaira u kojem su opširno razgovarali o palestinsko-izraelskom sukobu.

‘Arafat je prepreka’

Prema zapisniku s razgovora, britanski premijer je rekao da je Arafat prepreka.

Blair je rekao da je palestinski čelnik “dosegao granice onoga što može učiniti konstruktivno i da samo radi na održavanju svoje pozicije”. Dodao je da Arafat “više nema što ponuditi”, pokazujući da je vođa učinio sve moguće ustupke koje je mogao.

Bush je podržao ono što je Blair rekao, a zatim opisao Arafata kao “slabog i beskorisnog”.

Otkrio je da je tražio od CIA-e da traži moguće nasljednike palestinskog vođe, ali je rekao da je agencija “temeljito istražila palestinsku scenu i zaključila da nema dostupnog nasljednika”.

Powell protiv Bushovog plana

Britanski dokumenti otkrili su da se tadašnji američki državni sekretar Colin Powell nije slagao s potragom Busha za zamjenom za Arafata.

Arafat je preminuo nekoliko godina kasnije, 11. novembra 2004, u pariškoj bolnici, nakon izljeva krvi u mozak izazvanog otrovnom tvari – polonijem – koja je pronađena na njegovoj odjeći i tijelu.

Palestinci i Arapi optužili su Izrael za njegovo ubistvo. Izrael je odbacio bilo kakvu odgovornost za njegovu smrt.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada