Aleksej Navaljni premješten u samicu

U samici nisu dozvoljene nikakve posjete. To znači više od godinu dana bez posjete za mene, rekao je ruski opozicionar.

Navaljni je jedan od malobrojnih opozicionara u Rusiji, koji je podršku javnosti stekao tako što je istragama utvrdio da su se pojedini političari na vlasti obogatili na račun države (EPA)

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji se nalazi u pritvoru, saopćio je da je premješten u strogu samicu, u kojoj će mu u narednih šest mjeseci biti zabranjeno da ima posjetioce.

Navaljni je jedan od malobrojnih opozicionara u Rusiji, koji je podršku javnosti stekao tako što je istragama utvrdio da su se pojedini političari na vlasti obogatili na račun države, podsjeća Reuters.

”U poslednjih osam mjeseci nisam imao nijednu posjetu, a jučer mi je rečeno da ću biti prebačen u samicu na maksimalni mogući rok od šest mjeseci”, objavljeno je na Twitter profilu Navaljnog, koji uređuju njegovi saradnici, prenosi Tanjug.

”Tamo nisu dozvoljene nikakve posjete. To znači više od godinu dana bez posjete za mene. Čak i manijaci i serijske ubice koji služe doživotnu kaznu imaju pravo na posjetu, samo ja nemam”, navedeno je u objavi na Twitteru.

Desetak puta boravio u samici

Navaljni je pritvoren u kaznenoj koloniji sa maksimalnim osiguranjem u Melehovu, na oko 250 kilometara udaljenosti od Moskve, a njegove pristalice navode da mu se zdravlje znatno pogoršalo nakon što je desetak puta prebačen u samicu, navodi agencija.

On je uhapšen prije dve godine, nakon povratka u Rusiju iz Njemačke, gdje je liječen od trovanja nervnim toksinom iz sovjetskog perioda, a oko 500 medicinskih radnika je prošlog mjeseca poslalo otvoreno pismo predsjedniku Vladimiru Putinu u kojem su tražili da se Navaljnom omoguće ljekarske posjete.

List Insider koji se objavljuje van Rusije prenio je riječi advokata Navaljnog, Vadima Kobzeva, koji tvrdi da je njegov klijent izgubio sedam kilograma u zatvoru i da ima bolove u stomaku zbog ”ogrmonih doza” antibiotika.

Kako navodi Reuters, bivši advokat, a sada opozicioni aktivista Navaljni osuđen je na kombinovanu kaznu od 11 i po godina zatvora na osnovu dvije različite optužbe za prevaru, za koje on kaže da su izmišljene kako bi ga ušutkali, a njegova antikorupcijska nevladina organizacija je zabranjena kao ekstremistička.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada