Okupacijske snage iznenađene otporom u naselju Shujaiya: ‘Najopasnije četvrti i najjače brigade’

Izraelska vojska se u naselju Shajaiya suočila s raketama, bunarima, tunelima i minama koje su postavile brigade Izz al-Din al-Qassam.

izraelski vojnici ostali su zatečeni kada su ušli u naselje (Reuters/Ilustracija)

Amir Boukhbout, ratni dopisnik izraelskog informativnog portala Walla, opisao je četvrt Shujaiya, koja se nalazi na istoku grada Gaze, kao “jednu od najopasnijih četvrti na Bliskom istoku”. Kaže da se izraelska vojska u tom naselju suočila s raketama, bunarima, tunelima i minama koje su postavile brigade Izz al-Din al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora Hamas.

Boukhbout, koji je pratio izraelske vojnike u Shujaiyi, prenosi da su izraelski vojnici ostali zatečeni kada su ušli u naselje, prenosi Anadolija.

Zamjenik komandanta 188. okopne brigade izraelske vojske, potpukovnik Oded rekao je vojnicima po dolasku u Shujaiyu da se palestinski militanti „nisu suzdržavali od izgradnje bunara i tunela posvuda na tom području. Već smo pronašli bunare i tunele u toj oblasti, a prema našoj procjeni ovdje ih ima mnogo”.

Stanje ‘visoke pripravnosti’

„Tenk Merkava usporava i zaustavlja se pored onoga što je ranije bila trospratnica“, napisao je Boukhbout u izvještaju objavljenom u petak.

“Što se tiče njenog trenutnog stanja, riječ zgrada je svojevrsni kompliment, jer objekat gotovo dodiruje tlo u četvrti Shujaiya”, napisao je.

Boukhbout je opisivao situaciju tokom proboja vojnika na to područje, rekavši: „Zamjenik komandanta 188. brigade stoji između tenkova i zgrada okružen naoružanim vojnicima. Vojnici su u stanju visoke pripravnosti, a on im se obraća: ‘Nikada ne znate gdje će se pojaviti naoružani vod ili naoružani dron'”.

Boukhbout nastavlja dalje i kaže kako se potpukovnik Odeda obratio vojnicima, lagano podižući glas: „Ovdje je neprijatelj, ovdje su protivtenkovske rakete, ovdje su minobacačke granate, a tu su i bombaši samoubice“.

Brigade Al-Qassam saopćile u četvrtak da su dva izraelska vojnika pogođena snajperima u Shujaiyi (Reuters)

“Morate pažljivo slušati njegove (Odedove) riječi kako ih ne bi zaglušili odjeci neprekidnih eksplozija, buka tenkovskih mitraljeza i artiljerijskih baterija koje neprestano rade“, objašnjava ratni dopisnik.

Boukhbout je naveo da borbeni tim 188. brigade, koji je od prošlog ponedjeljka prisutan u četvrti Shujaiya, u svom sastavu ima inženjerijski bataljon, padobranski bataljon, pješadijski i oklopni bataljon.

Izazov za izraelsku vojsku

Boukhbout je citirao riječi, kako ga je opisao, „veterana snaga sigurnosti koji poznaje naselje kao svoj džep“, koji je rekao: „Zapamti dobro šta ti govorim. U Shujaiyi se krije veoma jak bataljon, i to je jedan od najjačih bataljona u vojnom ogranku pokreta Hamas.“

Ratni dopisnik smatra da ovo „predstavlja izazov za izraelsku vojsku“, podsjećajući na situaciju u kojoj se našla izraelska vojska tokom operacije Zaštitna ivica u ljeto 2014. godine, kada je brigada Golani izvela kopneni manevar u Shujaiyi.

„Činilo se kao da je brigada ušla glavom kroz zid, zbog čega je platila visoku cijenu“, rekao je opisujući tadašnju scenu.

Boukhbout je dodao: „Shujaiya je historijski poznata kao mjesto u kojem obiluju zlo i okrutnost. Tamo su kidnapovali vojnika Aarona Shaula“.

„Svako kretanje na nebu ili manja buka pretvaraju se u sumnjive poglede i pomicanje puščanih cijevi, u strahu da bi to mogao biti ofanzivni dron koji pripada Hamasu“, nastavio je.

Važno je napomenuti da su Brigade Al-Qassam saopćile u četvrtak da su dva izraelska vojnika pogođena snajperima u Shujaiyi, pored toga da je uništeno 79 izraelskih vojnih vozila u roku od 72 sata.

Izvor: Agencije