Vojni stručnjak: Bitka kod Khan Younisa će biti odlučujuća i o njoj će se pisati na stranicama historije

Generalmajor Fayez Al-Duwairi očekuje da će snage otpora u narednim satima objaviti videoisječke koji će nadmašiti ono što su objavljivali prethodnih dana.

Khan Younis, koji je prije završetka primirja označen kao sigurna zona, sada je meta napada (Reuters)

Vojni i strateški ekspert Fayez Al-Duwairi rekao je da će bitka koja se odvija u Khan Younisu, južnom Pojasu Gaze, između palestinskih brigada otpora i izraelskih okupatorskih snaga imati presudan značaj i da će se o njoj pisati na stranicama historije, očekujući da će otpor na kraju izaći kao pobjednik iz ove bitke.

Izraelske okupatorske snage su tokom proteklih dana ušle u naselja Al-Qarara i Beni Suhaila u području Khan Younisa te nastoje prodrijeti dublje, kazao je Al-Duwairi u analizi za Al Jazeeru, ističući da ovo područje karakteriše prostranost i privatnost, budući da su Khan Younis brigade u središtu najvažnijih brigada.

‘Odlučujuća’ bitka

Brigade u ovom području su raznolike i brojne te ne obuhvataju samo Brigade Al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora (Hamas), koje su možda najefikasnije, ali su prisutne i druge brigade otpora. Ova bitka će imati posebno značajno mjesto, različito od prethodnih, tvrdi generalmajor.

Al-Duwairi očekuje da će snage otpora u narednim satima objaviti videoisječke koji će nadmašiti ono što su objavljivali prethodnih dana u pogledu kvalitete, snage i značaja, ističući da će ova bitka biti odlučujuća i zapisana na stranicama historije s konačnim trijumfom otpora.

Brigade Al-Qassam su prethodno izvijestile da su ubile i ranile određeni broj izraelskih vojnika i gađale vozila u okviru postavljenih zasjeda protiv okupatorskih snaga u Khan Younisu, južnom Pojasu Gaze, dok je okupacija priznala ubistvo samo jednog oficira i vojnika.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada