Vijeće sigurnosti UN-a o krizi između Venecuele i Gvajane

Ministar vanjskih poslova Gvajane Hugh Todd je u pismu skrenuo pažnju Vijeća sigurnosti na “ozbiljnu temu koja prijeti međunarodnom miru i sigurnosti”.

Međunarodna zajednica zabrinuta je zbog rastućih tenzija između Venecuele i Gvajane oko Esekiba (Reuters)

Vijeće sigurnosti UN-a u petak će iza zatvorenih vrata razmatrati krizu između Venecuele i Gvajane nastalu oko sporne oblasti Esekibo, objavila je svjetska organizacija u svom programu, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Ministar vanjskih poslova Gvajane Hugh Todd je u pismu skrenuo pažnju Vijeća sigurnosti na “ozbiljnu temu koja prijeti međunarodnom miru i sigurnosti”.

“Djelovanje Venecuele krši najosnovnije principe međunarodnog prava… prema kome se smatra nelegalnim od strane bilo koje države da koristi silu ili prijeti upotrebom sile protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti druge države”, navodi se u pismu u koje je AFP imao uvid.

“Ophođenje Venecuele predstavlja direktnu prijetnju za mir i sigurnost Gvajane i prijeti miru i sigurnosti cijele regije”, rekao je šef diplomatije Gvajane koja 1. januara ulazi u Vijeće sigurnosti kao nestalna članica.

Nedjeljni referendum

Međunarodna zajednica zabrinuta je zbog rastućih tenzija između Venecuele i Gvajane oko Esekiba, oblasti bogate naftom koja se nalazi između te dvije zemlje, a koje su u srijedu ipak dale uvjeravanja da su “otvorile kanale komunikacije”.

Karakas već decenijama polaže prava na Esekibo (nekad nazvan Gvajana Esekiba), teritoriju od 160.000 kvadratnih kilometara koja predstavlja više od dvije trećine Gvajane i gdje živi 125.000 ljudi, odnosno petina stanovništva Gvajane.

Težnje Venecuele postale su očiglednije od kada je Exxon Mobile otkrio znatne rezerve nafte 2015. godine na toj teritoriji.

Venecuela je u nedjelju organizirala referendum o Esekibu. Prema zvaničnim podacima, koje osporavaju brojni posmatrači, oko 10,4 miliona venecuelanskih glasača je učestvovalo u referendumu, a 95 posto se izjasnilo da su za to da se ta zona integrira u njihovu državu.

Izvor: Agencije