Vijeće sigurnosti danas glasa o nacrtu rezolucije kojom se zahtijeva prekid vatre u Gazi

Palestinski ambasador u UN-u kaže da će zvaničnici arapskih i islamskih zemalja zatražiti danas od američkih zvaničnika da podrže rezoluciju.

Khan Younis u Pojasu Gaze nakon izraelskog raketiranja (Getty)

Arapske i islamske zemlje pozvale su danas na glasanje o nacrtu rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se zahtijeva prekid rata u Pojasu Gaze radi dostavljanja humanitarne pomoći.

Predložena rezolucija je odgovor na pismo koje je generalni sekretar UN-a Antonio Guterresh poslao Vijeću sigurnosti u srijedu u kojem upozorava na predstojeću “humanitarnu katastrofu” u Gazi i poziva 15 članica toga tijela da glasaju za prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći i oslobađanja talaca, prenosi Tanjug pozivajući se na AP.

Nacrt rezolucije su podnijeli Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) koji su arapski predstavnik u Vijeću sigurnosti.

Palestinski ambasador u UN-u Riyad Mansour rekao je novinarima u četvrtak da se svi nadaju da će Vijeće sigurnosti usvojiti rezoluciju koju su predložili UAE.

SAD, najbliži saveznik Izraela, nije podržao prekid vatre i ima pravo veta u Vijeću sigurnosti.

Mansour je rekao da će se zvaničnici arapskih i islamskih zemalja sastati danas sa američkim zvaničnicima da bi zatražili podršku SAD-a za rezoluciju.

Guterres upozorava na katastrofu

Guterres je ranije upozorio Vijeće sigurnosti UN-a da rat između Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze “može pogoršati postojeće prijetnje međunarodnom miru i sigurnosti”.

Guterres se pozvao na rijetko korišteni član 99 osnivačke Povelje UN-a koji mu omogućava da “skrene pažnju Vijeću sigurnosti na bilo koje pitanje koje po njegovom mišljenju može ugroziti održavanje međunarodnog mira i sigurnosti”, podsjeća Reuters.

“Suočeni smo sa ozbiljnim rizikom od kolapsa humanitarnog sistema. Situacija se brzo pogoršava u katastrofu sa potencijalno nepovratnim implikacijama za Palestince kao i za mir i sigurnost u regiji”, napisao je Guterres.

UN-ov čelnik je rekao da se takav ishod mora izbjeći po svaku cijenu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada