Veto SAD-a na rezoluciju za prekid vatre u Gazi

Na kratku rezoluciju, koju je predložio UAE, američki ambasador je uložio veto, 13 članica je bilo za, Velika Britanija je bila suzdržana.

Washington daje prednost vlastitoj diplomaciji, a ne akciji Vijeća sigurnosti (Reuters)

Sjedinjene Američke Države u petak su uložile veto na posljednju rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se traži hitni humanitarni prekid vatre u ratu između Izraela u palestinske grupe Hamasa u Gazi, navodi Reuters i dodaje kako se ovako Washington izolirao jer štiti svog saveznika

Kako navodi dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić, 13 država je bilo za kratku rezoluciju koju su predložili Ujedinjeni Arapski Emirati, SAD je bio protiv, dok je Velika Britanija bila suzdržana.

Glasanje je uslijedilo nakon rijetkog poteza generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa u srijedu koji je formalno upozorio 15-člano Vijeće na globalnu prijetnju od dvomjesečnog rata u Gazi.

Sjedinjene Američke Države i Izrael protive se prekidu vatre jer vjeruju da bi to koristilo samo Hamasu. Washington umjesto toga podržava pauze u borbama kako bi se zaštitili civili i omogućilo oslobađanje talaca koje je Hamas uzeo u smrtonosnom napadu na Izrael 7. oktobra.

Humanitarnan noćna mora

Sedmodnevna pauza – u kojoj je Hamas oslobodio neke taoce i povećala humanitarnu pomoć Gazi – završila je 1. decembra.

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja poduzimanja radnji, Vijeće sigurnosti je prošlog mjeseca pozvalo na pauze u borbama kako bi se omogućio pristup pomoći Gazi, što je Guterres u petak opisao kao “spiralnu humanitarnu noćnu moru”.

Washington daje prednost vlastitoj diplomaciji, a ne akciji Vijeća sigurnosti, kako bi izdejstvovao oslobađanje više talaca i izvršio pritisak na Izrael da bolje zaštiti civile u Gazi dok uzvraća za napad Hamasa za koji Izrael kaže da je ubio 1.200 ljudi.

Međutim, američki državni sekretar Antony Blinken priznao je u četvrtak da postoji “jaz” između namjere Izraela da zaštiti civile i onoga što se dogodilo na terenu. Ministarstvo zdravstva Gaze kaže da je više od 17.480 ljudi ubijeno.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada