Reuters: Minobacački projektili pali u kompleks ambasade SAD-a u Bagdadu

Zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, smatra kako postoji mogućnost da je ispaljeno više projektila ka ambasadi, ali nisu pale u kompleks.

Iračke snage sigurnosti čuvaju stražu u dijelu grada gdje se nalazi ambasada SAD-a (AFP)

Najmanje sedam minobacačkih projektila palo je na kompleks Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bagdadu tokom napada u petak ujutro, kazao je zvaničnik američke vojske agenciji Reuters, ukazujući da je riječ o daleko većem napadu nego što je ranije bilo govora.

Zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, smatra kako postoji mogućnost da je ispaljeno više projektila ka ambasadi, ali nisu pale u kompleks. Dodao je kako je u napadu načinjena manja šteta, te kako nije bilo žrtava.

Ranije danas je objavljeno kako su se eksplozije čule u blizini dobro utvrđene Zelene zone glavnog grada Iraka, u kojoj se nalazi i ambasada.

Američke trupe i njihovi položaji širom regije napadnuti su dok Washington nastavlja podržavati izraelsko bombardiranje Gaze. Aktivirane su sirene za uzbunu, upozoravajući ljude da odu u skloništa.

Prema videosnimkama na društvenim mrežama koje je potvrdila Al Jazeera, snimljene su rakete kako padaju u blizini američke ambasade.

Grupe koje podržavaju Palestince najavile odmazdu

U jednom videu čuju se sirene usred niza eksplozija u blizini zgrade.

Drugi video prikazuje područje bagdadske diplomatske zone dok se u pozadini čuju eksplozije.

Nije jasno jesu li aktivirani sistemi protuzračne odbrane amabsade i ima li povrijeđenih.

Iračke grupe koje podržavaju Palestince najavile su odmazdu protiv Izraela i njegovog bliskog saveznika SAD-a za smrtonosni rat u Gazi.

Prema Pentagonu, od kako je 7. oktobra izbio rat u Gazi, američke snage raspoređene u Iraku i Siriji napadnute su najmanje 66 puta, uzrokujući povrede za više od 60 ljudi.

Do sada su diplomatske misije bile pošteđene.​

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada