Oslobođeni izraelski zarobljenik: Osjećali smo strah od Izraela, ne od Hamasa

Oslobođeni zarobljenik izjavio je da se nije plašio da će ga ubiti pripadnici Islamskog pokreta otpora, veće se plašio da će okončati pod izraelskim napadima na Pojas Gaze.

Porodice izraelskih zatvorenika na sastanku sa zvaničnicima izraelske vlade (Al Jazeera)

Oslobođeni izraelski zarobljenik izjavio je da se nije plašio da će ga ubiti pripadnici Islamskog pokreta otpora Hamas, već bojao da će okončati pod izraelskim napadima na Pojas Gaze.

Ova izjava je snimljena na procurjelim audiosnimcima sa sastanka između oslobođenih izraelskih zarobljenika i dijela njihovih porodica s premijerom Benjaminom Netanyahuom poslije razmjene zarobljenika s Hamasom, a nakon humanitarnog primirja objavljenog 24. novembra, što je dovelo do oslobađanja 81 izraelskog zarobljenika i 240 palestinskih zatvorenika, prema izraelskim i američkim medijima.

Prema ovim snimcima, Ynet, jedan od najpoznatijih novinskih sajtova u Izraelu, naznačio je da su rođaci oslobođenih iskazali bijes i razočarenje Netanyahuom zbog zračnih udara na Gazu, dok palestinske frakcije još uvijek drže Izraelce u zatočeništvu.

‘Govorili su da nas je Hamas pobio’

Web stranica je citirala jednog od zatvorenika, ne otkrivajući njegovo ime, koji je rekao: ”Svaki dan u zatočeništvu bio je veoma težak. Bili smo u tunelima i živjeli smo u strahu da će Izrael, ne Hamas, biti taj koji će nas ubiti.”

Ukazao je na širenje glasina unutar izraelskog društva o “Hamasu koji ubija taoce”, rekavši: “Govorili su da nas je Hamas pobio.”

Oslobođeni zatvorenik je tokom razgovora s Netanyahuom ukazao na neophodnost što bržeg provođenja dogovora o razmjeni zarobljenika te njihovog povratka kućama.

U istom kontekstu, druga oslobođena zarobljenica kazala je da je izraelski helikopter otvarao vatru na izraelske civile.

Ova izjava dolazi u sklopu procurjelog audiosnimka koji je objavljen na web stranici CNN-a u srijedu pod naslovom: “Procurjeli audiosnimak žustrog sastanka otkriva bijes talaca na Netanyahua”.

U četvrtom pasusu izvještaja spominje se sljedeća izjava: “Čuo sam ženu koja je puštena s djecom, ali ne i njen muž, kako kaže: ‘Imali smo osjećaj da niko ništa ne čini za nas. Zapravo, mjesto gdje smo se skrivali bombardirano je [od okupacije] i morali smo izlaziti vani. Ranjavani smo, također, a osim toga, helikopteri su pucali na nas na putu za Gazu 7. oktobra.'”

‘Nemojte potopiti tunele u Gazi’

Američki mediji izvještavaju o izraelskom planu da upotrijebi vodene topove za potop tunela u Pojasu Gaze, dok palestinske frakcije drže izraelske zarobljenike u njima, uz rastući strah za njihovu sudbinu.

Izraelska novinska web stranica Walla objavila je u srijedu da je supruga novopuštenog zarobljenika na uzavrelom sastanku ratnog kabineta – održanom u sjedištu izraelskog Ministarstva odbrane u Tel Avivu u utorak navečer – rekla: “Oni [zatočenici] su unutar tunela, a vi govorite o potapanju tih tunela morskom vodom.”

Dodala je (ime joj nije otkriveno): “Vi preferirate politiku u odnosu na vraćanje kidnapiranih ljudi. Moj muž sam je sebe udarao [još uvijek je zatočenik kod snaga otpora] zbog teških uvjeta u kojima se nalazi, a vi se bavite samo Hamasom.”

U srijedu je izraelska novinska stranica Ynet prenijela istu izjavu Izraelke, čije ime nije otkriveno, koja je kazala: “Osjećali smo se napuštenim od svih. Bila sam u skloništu koje je bombardirano, u zatočeništvu smo i ranjavani.”

‘Oni su gotovo izgubili nadu’

Dodala je: “Muž mi je odvojen od mene tri dana prije mog povratka u Izrael i odveden je u tunele, a vi govorite o njihovom plavljenju morskom vodom?! Otvarate vatru na ulaze u tunele, a izraelski zatočenici se nalaze upravo tu.”

Web stranica Walla citira još jednu Izraelku, čije ime nije otkriveno: “Bili smo u tunelima u veoma teškim uslovima. Pod zemljom, s nedostatkom kisika, provodeći cijele dane u mraku. Sanitarni uslovi su bili veoma loši, zbog čega smo imali probleme s probavnim sistemom.”

Što se tiče izraelskih zarobljenika u Gazi, dodala je: “Oni su gotovo izgubili nadu.”

Jedan nedavno pušteni zatočenik, ne otkrivajući ime, izjavio je: “Zatočenici ne mogu pobjeći od bombardiranja izraelske vojske.”

Dodao je: “Bojali smo se da će nas ubiti Izrael, ne Hamas”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada