Na sjeveru Pojasa Gaze poginuo sin izraelskog ministra

Vlada i vojska potvrdili su pogibiju Gala Meira Eisenkota, sina Gadija Eisenkota, ministra bez portfelja u ratnoj vladi i bivšeg načelnika Generalštaba izraelske vojske, tokom borbi u Pojasu Gaze.

Gadi Eisenkot (u sredini) drži ruku na ustima dok prisustvuje simboličnoj sahrani komandanta Južne brigade divizije Gaza, pukovnika Assafa Hammamija, u Tel Avivu (Getty)

Izraelska vlada i vojska potvrdili su pogibiju Gala Meira Eisenkota, sina Gadija Eisenkota, ministra bez portfelja u izraelskoj ratnoj vladi i bivšeg načelnika Generalštaba izraelske vojske, tokom bitaka u sjevernom dijelu Pojasu Gaze.

Izraelska vojska nije precizirala okolnosti  smrti sina bivšeg načelnika Generalštaba, ali su ih iznijeli izraelski mediji.

Izraelski Kanal 13 objavio je da je Gal Eisenkot teško ranjen uslijed eksplozije mine na ulazu u tunel na periferiji Jabalie, dodajući da je smrt proglašena po njegovom dolasku u bolnicu.

U ratnoj vladi kao ministar bez portfelja

Prema istom izvoru, Gadi Eisenkot je sjedio u štabu 162. divizije na jugu s ministrom Bennyjem Gantzom kada mu je saopćeno da mu je najstariji sin povrijeđen, a po dolasku u bolnicu ministar je primio vijest o njegovoj smrti.

Gadi Eisenkot sa svojim najstarijim sinom Galom Meirom, koji je poginuo u sjevernom dijelu Pojasa Gaze (Društvene mreže)

Izraelski predsjednik Isaac Herzog, premijer Benjamin Netanyahu i član Ratnog vijeća Benny Gantz izrazili su saučešće ministru Eisenkotu zbog smrti najstarijeg sina Gala Eisenkota (25).

Gadi Eisenkot se pridružio ratnoj vladi kao ministar bez portfelja nakon operacije “Potop Al-Aqsa” 7. oktobra i prisustvovao njenim sastancima.

Član je Partije nacionalnog jedinstva, koju vodi Benny Gantz, a izabran je i u Knesset 2022. godine.

Otpor: Na stotine poginulih među Izraelcima

Objava smrti Gala Eisenkota dolazi nakon što su Brigade Al-Qassam izvijestile o likvidaciji i ranjavanju desetaka izraelskih vojnika nakon aktiviranja mina na ulazima u tunele i u stambenim objektima na različitim dijelovima fronta u Pojasu Gaze.

Do sada je okupaciona vojska priznala smrt 92 oficira i vojnika od početka kopnenog upada u Pojas Gaze krajem oktobra.

Nasuprot tome, otpor potvrđuje da je broj poginulih među Izraelcima u Gazi na stotine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada