IFJ: Ove godine ubijena 94 novinara, većina u Gazi

Rat Izraela i Hamasa je smrtonosniji za novinare od bilo kojeg drugog pojedinačnog sukoba od kako je IFJ počeo voditi evidenciju.

Međunarodna federacija novinara navodi da je 68 novinara, od kojih su većina Palestinci, ubijeno izveštavajući o sukobu u Gazi

Međunarodna federacija novinara (IFJ), vodeća svjetska organizacija za odbranu prava novinara, saopćila je da su od početka godine ubijena 94 medijska radnika, većina u sukobu Izraela i Hamasa, dok je gotovo 400 njih zatvoreno.

IFJ navodi da je 68 novinara, od kojih su većina Palestinci, ubijeno izvještavajući o sukobu u Gazi, što statistički predstavlja više od jednog dnevno i 72 posto od ukupnog broja smrtnih slučajeva u medijima tokom ove godine.

“Rat Izraela i Hamasa je smrtonosniji za novinare od bilo kojeg drugog pojedinačnog sukoba od kako je IFJ počeo voditi evidenciju 1990. godine”, saopćila je grupa, prenosi Tanjug.

Ukrajina ostaje na listi “zemalja opasnih po novinare” skoro dvije godine od početka ruske invazije, gdje su tri medijska radnika ubijena od početka 2023. godine, kaže se u saopćenju IFJ-a.

Stotine zatočenih novinara

U Sjevernoj i Južnoj Americi do sada je ubijeno sedam novinara, koji su nastradali tokom istraživanja oružanih grupa ili pronevjera javnih sredstava.

U Africi su zabilježena ubistva četiri medijska radnika, za koje IFJ tvrdi na nisu dovoljno istražena.

Broj poginulih se povećao sa 67 iz prošle godine, od kojih je 12 ubijeno u Ukrajini, i sa 47 tokom cijele 2021. godine.

Od 393 zatočena novinara, najveći broj se nalazi u Kini i Hong Kongu, Mijanmaru, Turskoj, Rusiji i na Krimu, Bjelorusiji i Egiptu, saopćila je Međunarodna federacija novinara.

Izvor: Agencije