Erdogan: SAD da uradi svoj dio posla u vezi kandidature Švedske u NATO

Washington bi trebao učiniti ono što je potrebno za prodaju aviona F-16 kako bi završile proces kandidature Švedske za prijem u Alijansu, izjavio je predsjednik Turske.

Recep Tayyip Erdogan: Ako smo saveznici u NATO-u, onda SAD treba uraditi svoj dio posla oko isporuke aviona F-16 (Reuters)

Sjedinjene Američke Države bi trebale učiniti ono što je potrebno za prodaju aviona F-16 kako bi završile proces kandidature Švedske za prijem u NATO, izjavio je u petak predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

“Ako smo saveznici u NATO-u, onda trebate uraditi svoj dio posla. Istovremeno, naš parlament će donijeti neophodnu odluku. Kažete da ćete učiniti korak po pitanju F-16 nakon što prođe kroz Kongres. Ali, i ja imam parlament. Nije moguće da učinim takav korak prije nego što prođe kroz moj parlament”, rekao je on novinarima na povratku iz jednodnevne posjete Grčkoj, prenosi Anadolija.

Turski je predsjednik dodao da prijemom Švedske u NATO Kanada i SAD uslovljavaju i izvoz dronova u Tursku, prenosi Reuters.

Erdogan je potpisao protokol o pristupanju Švedske NATO-u i podnio ga parlamentu 23. oktobra.

Odbor za vanjske poslove parlamenta je 16. novembra odložio razmatranje protokola.

Turski zahtjevi prema Štokholmu

Da bi se pridružio Alijansi, što je Švedska tražila nakon što je Rusija napala Ukrajinu, Štokholm mora imati odobrenje svih sadašnjih članica NATO-a, uključujući Tursku, koja je članica Saveza više od 70 godina i ima drugu po veličini vojsku, poslije američke.

Turska podstiče švedske vlasti da preduzmu konkretne korake za ublažavanje sigurnosnih zabrinutosti Ankare, posebno u pogledu podrške organizaciji Radnička partija Kurdistana (PKK), grupi koju Ankara smatra terorističkom.

Turska nastoji kupiti od SAD-a najnoviji model aviona F-16 Block 70, kao i 79 kompleta za modernizaciju za nadogradnju svojih preostalih F-16 na nivo Block 70.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada