Ekspert: Okupatorska vojska koristi američke dimne bombe

General-major Fayez Al-Duwairi kaže kako su ogromni oblaci bijelog dima američke bombe koje Izrael koristi prtiv otpora te da u potpunosti zamagljuju vid protivnika.

Izrael mora objaviti slike operacija suočavanja s otporom, a ne samo kretanja na praznim područjima (Reuters)

Vojni ekspert, general-major Fayez Al-Duwairi, izjavio je da su ogromni oblaci bijelog dima, čije je slike objavila okupatorska vojska u području Jabalia, u sjevernom dijelu Pojasa Gaze, američke bombe koje Izrael koristi protiv otpora, ukazujući da one u potpunosti zamagljuju vid protivnika.

Napadačke snage se skrivaju iza ovih dimnih zavjesa i posjeduju sredstva koji im omogućavaju kretanje unutar njih, iznenađujući protivnike sa nulte udaljenosti, dodaje Al-Duwairi.

Kada je riječ o slikama izraelskih vojnika koje je vojska objavila dok su se kretali u određenim područjima sjevernog fijela Pojasa Gaze, Al-Duwairi je izjavio da snage otpora nisu u mogućnosti suprotstaviti se svakom vojniku i vozilu na terenu zbog ogromne razlike u broju.

Defanzivna strategija

Osim toga, ovakva sloboda kretanja povremeno se koristi kao defanzivna strategija kako bi se protivnik doveo do kritičnog položaja, ističe general-major.

Vojni stručnjak je izjavio da Izrael mora objaviti slike operacija suočavanja s otporom, a ne samo kretanja na praznim područjima.

Što se tiče postavljanja zamki u određenim tunelima otpora, Al-Duwairi je istakao da Brigade Izz Al-Din Al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora Hamas, primjenjuju ovu taktiku kada procijene da nisu u mogućnosti suprotstaviti se snagama prisutnim na određenom području, pa uđu u tunel i postave zamku.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada