Analitičari: Američka podrška potvrđuje odbrambenu krhkost Izraela

SAD i zapadni saveznici nastavljaju distribuciju oružja, opreme i različitih oblika podrške Izraelu kako bi osigurali da ostvari klimavu pobjedu nad Hamasom.

Ono što Izrael trenutno poduzima nije samo odgovor na poraz od 7. oktobra, već i napor da provede etničko čišćenje Palestinaca, kaže Mustafa Barghouti (Reuters)

SAD i zapadni saveznici nastavljaju distribuciju oružja, opreme i različitih oblika podrške Izraelu kako bi osigurali da ostvari klimavu pobjedu nad Islamskim pokretom otpora Hamas, što potvrđuje da je Tel Aviv na ivici poraza, tvrde analitičari.

Uprkos tvrdnjama da su postigli velike i značajne rezultate na terenu, okupatorski lideri ističu da Izrael plaća visoku cijenu u ratu protiv Pojasa Gaze i da njegov opstanak zavisi od pobjede nad Hamasom.

Iako postoje značajne razlike u vojnoj moći između okupatorske vojske i frakcija otpora, Izrael je tokom dva mjeseca rata primio 10.000 tona američke municije.

Pored toga, Velika Britanija je najavila slanje bespilotnih osmatračkih aviona s ciljem praćenja zatvorenika u Gazi, što analitičari tumače kao prikrivenu špijunažu u ime Tel Aviva.

Odbrambena krhkost uprkos vojnoj moći

Komentirajući veliku zapadnu podršku Izraelu, koji se smatra jednom od najmoćnijih vojski u regiji i svijetu, viši istraživač Centra za studije Al Jazeere Liqaa Makki istakao je da se tokom svoje historije Izrael suočava s Arapima uz kontinuiranu pomoć SAD-a i Zapada.

Američki zračni most koji vidimo danas je isti onaj koji je SAD koristio tokom Oktobarskog rata 1973. godine, kazao je Makki u programu Gaza… Šta dalje?

Makki smatra da neuspjeh Izraela u postizanju vojne pobjede nad Hamasom proizlazi iz činjenice da se temelji na mitu, a ne stvarnoj moći, tvrdeći da podrška Zapada otkriva njegovu odbrambenu krhkost uprkos vojnoj moći.

Strah da bi Izrael iz ovog rata mogao izaći kao gubitnik ključni je faktor koji potiče Zapad na mobilizaciju cjelokupne podrške, dodaje Makki.

Duboki mentalitet izraelskog društva u cjelini potvrđuje da opstanak Izraela zavisi od antagonizacije drugih, a antagonizacija zahtijeva podršku izvana, smatra profesor političkih nauka Bilal Al-Shobaki, sugerirajući da izjava izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta o ratu za egzistenciju može biti usmjerena na očuvanje unutrašnje podrške.

‘Obnavljanje legendarnog imidža koji je urušen’

U tom kontekstu, generalni sekretar Palestinske nacionalne inicijative Mustafa Barghouti izjavio je da se Izrael suočava s problemom jer Palestinci nisu sklopili mir i odrekli se svoje teritorije.

Stoga je jedina opcija koja im preostaje da u potpunosti eliminira sve ono što je palestinsko kako bi uspostavili svoju jevrejsku državu kojoj teže.

Ono što Izrael trenutno poduzima nije samo odgovor na poraz od 7. oktobra, već i napor da provede etničko čišćenje Palestinaca, dodaje Barghouti.

Osim toga, SAD ovisi o Izraelu u brojnim pitanjima koja se odnose na zaštitu i osiguravanje njegovih interesa u regiji, smatra Makki.

“Američka podrška nije ograničena samo na eliminaciju Hamasa, već ima za cilj i obnavljanje legendarnog imidža koji je urušen.“

Crvene linije u regiji su počele blijediti

Poraz Izraela u ovom ratu ne znači njegov nestanak u doslovnom smislu, već iz zapadne perspektive podrazumijeva nestanak njegove mitološke moći koja služi interesima Zapada, kazao je Makki.

Barghouti smatra kao bi se situacija mogla završiti direktnom američkom intervencijom, pri čemu je istaknuo da su Egipat, Irak i Iran kandidati za ulazak u rat zbog irazelskog nasilja.

Al-Shobaki tvrdi da rizik od daljeg širenja rata više nije toliko izražen kao na početku sukoba, jer su crvene linije o kojim su govorile neke zemlje u regijiu počele blijediti.

Stoga regionalni pritisak više nije dovoljan da navede Izrael na zaustavljanje rata bez pružanja sigurnosnih garancija za njega, naročito u vezi s libanskim Hezbollahom.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada