Ukrajina izvodi sabotaže u Sibiru kako bi zaustavila ruske topove

Ukrajinski mediji citirali su ukrajinske obavještajne službe koje su preuzele odgovornost za bombaški napad na dva voza s gorivom.

Ukrajinski vojnici demonstrirali protivvazdušni top ZU-23-2 u blizini Kijeva, Ukrajina, 30. novembra 2023. (EPA)

Prošla sedmica bila je uspješna za Ukrajince, ali zbog onoga što se desilo hiljadama kilometara istočno od ratnih linija, piše Al Jazeera na engleskom.

U očiglednoj diverzantskoj operaciji ukrajinski su operativci digli u zrak dva teretna voza u istočnom Sibiru koji su putovali prugom za koju se vjeruje da se koristi za transport municije i oružja sjevernokorejske proizvodnje do ruskih vojnika u Ukrajini.

Prema uredu tužitelja za saobraćaj Istočnog Sibira, teretni voz se zapalio u 15 kilometara dugom tunelu Severomuiski u Republici Burjatiji u noći 29. novembra.

Ukrajinski mediji, citirajući obavještajne izvore, objavili su da su četiri eksplozivne naprave postavljene na željeznicu, jednu od dvije željezničke veze između Rusije i Kine, koja se navodno također koristi za prijevoz municije.

“Tokom kretanja teretnog voza eksplodirale su četiri eksplozivne naprave”, rekao je ukrajinski obavještajni izvor.

“Sada [Ruska savezna služba sigurnosti] FSB radi na licu mjesta, željezničari neuspješno pokušavaju minimizirati posljedice specijalne operacije SBU-a”, rekao je izvor, koristeći se akronimom za Službu sigurnosti Ukrajine.

Vjeruje se da je voz prevozio 44 vagona rafiniranog goriva. Najmanje tri su uništene. Detonacija je onesposobila tunel. Čini se da je cilj sabotera bila “paraliza” rute, u čemu su i uspjeli.

Ruski mediji navode da je “eksplozija ozbiljno oštetila šine”.

Pruga za dopremanje sjevernokorejskog oružja

Očekujući da će vozovi biti preusmjereni kroz sjeverni prevoj Bajkalsko-Amurske pruge, SBU je očito inscenirao drugu eksploziju na drugom vozu s gorivom dok je prolazio preko mosta na neodređenoj lokaciji. Uništena su četiri spremnika goriva, a još dva su oštećena.

Ukrajina ima sve razloge da onesposobi ovu rutu. Vjeruje se da je Sjeverna Koreja Rusiji poslala više od milion granata za rat u Ukrajini.

Satelitske slike koje je Washington Post objavio 16. oktobra sugeriraju da su dva ruska broda nekoliko puta od augusta uspješno prevezla teret iz luke Rason u sjevernokorejskoj zoni slobodne trgovine do ruske luke Dunai.

Od Dunaja su kontejneri najvjerojatnije željeznicom prelazili golemu rusku teritoriju.

Analiza Washington Posta sugerira da su isporuke počele sredinom augusta, a glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby potvrdio je 13. oktobra da je čak 1000 kontejnera sjevernokorejskog oružja stiglo u Rusiju između 7. septembra i 1. oktobra.

Izvor: Al Jazeera